szon-sportoldal

2015.11.23. 15:35

Marso-NYKK - Megérte bátran próbálkozni

Nyíregyháza - Alig-alig volt elrontott dobás a nyíregyháziak jászberényi meccsén, a végén a vendégek örülhettek az NB I A csoportos férfi kosárlabda-bajnokit követően.

Nyíregyháza - Alig-alig volt elrontott dobás a nyíregyháziak jászberényi meccsén, a végén a vendégek örülhettek az NB I A csoportos férfi kosárlabda-bajnokit követően.

Az élvonalbeli férfibajnokság pénteki és szombati játéknapján csupa vendéggyőzelem született, és mivel a Marso-Nyíregyháza sem akart kilógni a sorból, megtette, amit amúgy igen ritkán szokott: idegenben nyert (95–87). Mégpedig Jászberényben, ahol korábban elvérzett a Falco is, és ezt csak azért jegyeztük le, hogy világos legyen: a sereghajtóvá vált csapat otthonában sem egyszerű diadalmaskodni.

– Hullámzó volt a meccs, ahogy hullámzott a játékunk is – állapította meg Sitku Ernő, a nyíregyháziak szakmai igazgatója. – Jól kezdtünk, megvalósítottuk, amit reméltünk, kintről és a palánk alól is jöttek a kosarak, közben elértük, hogy a Jászberény magas emberi faultproblémába kerüljenek. Ezáltal sebezhetővé vált az ellenfél, amit az első félidőben tökéletesen sikerült kihasználnunk. Csak hát jött a harmadik negyed, amit több meccsen is elrontottunk már, sajnos most is. Pedig megvoltak a szép támadásaink, de három-négy alkalommal is kicsúszott a kezünkből a labda a jó lehetőségeknél. Átvette a Jászberény a vezetést, de ezúttal nem tört ránk a pánik, higgadtak tudtunk maradni, és ez végre idegenbeli győzelmet eredményezett.

A szakvezető a csapatjáték jelentőségéről beszélt, de két játékost azért illik külön is megemlíteni. Tate Unruh ugyanis tízből tíz, Malcolm Miller pedig – a hivatalos statisztika szerint – kilencből kilenc mezőnydobást értékesített. Ilyen dobásszámnál az is ritka, hogy egy valaki érjen el hibátlan mutatót, de hogy kettő...

– Ilyennel még én sem találkoztam – hitetlenkedett Sitku Ernő. – Minden bejött a két játékosnak, pedig az ellenfél részéről nyilván fokozottan figyeltek rájuk. Az is igaz, a jászberényi gyűrű elég puha, nem dobja ki egyből a labdát, és ez nemcsak a házigazdának, az ellenfélnek is előny. Ezért is bátorítottam a játékosokat arra, hogy próbálkozzanak csak bátran. Megérte!

Az ősi kosaras mondás szerint jó támadójátékkal meccset, védekezéssel bajnokságot (esetünkben nyolc közé jutást) lehet nyerni. Az utóbbi meccseken kapott pontok száma alapján azért van mit fejlődni a védekezésben, főleg, hogy – ne legyen igazunk – aligha lesz minden meccsen makulátlan a két amerikai dobástérképe.

– Látjuk mi is a hibákat, de az én filozófiám szerint a védekezés a támadással kezdődik – így Sitku Ernő. – Ha nincs felelőtlenül eldobott vagy eladott labda, akkor nem adunk esélyt az ellenfélnek a gyors indításokra. Szegeden például jól védekeztünk öt az öt ellen, de a sok eladott labdánk miatt szinte csak lerohanásból kaptunk kosarat. Most egy picit valóban gyengébben, illetve a Jászberény is jól dobott, a sok sikeres dobás miatt legalább a közönség élvezte a játékot. Hát még mi!

Gálameccs következik

A szombati All-Star-gála miatt nem lesz a hétvégén forduló a férfi élvonalban. Még nem ismert a szavazás végeredménye, így nem tudni, hogy pályára lép-e nyíregyházi játékos a gálamérkőzésen. A csapat pedig legközelebb december 4-én, pénteken fogadja hazai pályán a Sopront.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!