szon-sportoldal

2016.02.02. 09:31

Lábra állni sem tudott a fájdalomtól - nem tud a terveknek megfelelően versenyezni Máté

Nyíregyháza - Sajnos Máténak rosszalkodik a jobb térde, a sérülések miatt az olimpia előtt már nem indul ötven kilométeres versenyen.

Nyíregyháza - Sajnos Máténak rosszalkodik a jobb térde, a sérülések miatt az olimpia előtt már nem indul ötven kilométeres versenyen.

Az elmúlt esztendőre aligha panaszkodhat Helebrandt Máté. Sőt! A Nyíregyházi Sportcentrum válogatott gyaloglója a „szokásoknak megfelelően” bezsebelte a fedett pályás (5 km) és a szabadtéri (20 km) bajnoki aranyat, a szuperligában mindkét távon (5 és 20 km) megvédte elsőségét. Ami ettől sokkal fontosabb, háromszor is teljesítette a riói szintet (előbb Podebradyban, aztán Békéscsabán, végül a dél-koreai Universiadén, ahol negyedik lett), így London után második olimpiájára készülhet.

A sikeres versenyszezon után jött a megérdemelt pihenés, majd elkezdődött a „hosszú hajrá”, aminek a végét a riói fellépés jelenti. Aztán novemberben beütött a baj, fájós térde miatt edzéseket kellett kihagynia Pokrovenszki József tanítványának. Decemberben aztán már megint ment minden, mint a karikacsapás, január elején viszont ismét megmakacsolta magát az a fránya térd, ezért dugába dőlt a portugáliai edzőtáborozás.

Elviselhetetlen fájdalom

– Sajnos, nem túl rózsás a helyzet – kezdte lapunk tájékoztatását Helebrandt Máté. – Több vizsgálaton is részt vettem, az MRI-felvételen két ciszta látható, ami a doktorok szerint nem lehet a fájdalom forrása. Így végül nem derült ki, hogy mi is a pontos diagnózis. Egy ideig elviselhető volt a fájdalom, ami végül olyan erős lett, hogy lábra állni sem tudtam.

– Három hétig nem edzhettem, pihentem, fizikoterápiára és gyógytornára jártam. Pár napja kezdtem el újra a könnyített tréningeket, de a kezelésekre továbbra is járok.

Az idei versenynaptár alapján az első megmérettetést a februári fedett pályás ob (5 km) jelentené, aztán áprilisban Podebrady, ahol tavaly először teljesítette az olimpiai szintidőt, majd két hét múlva a békéscsabai szabadtéri országos bajnokság, májusban pedig a gyalogló Európa-kupa, aminek a spanyolországi Murcia ad majd otthont.

Dudince kimarad

– Sajnos, úgy néz ki, hogy nem tudok majd a terveknek megfelelően versenyezni – folytatta nem túl feldobottan Helebrandt Máté. – Az már bizonyos, hogy a márciusi dudincei versenyt kihagyom. Ezen akartam megpróbálni teljesíteni az ötven kilométeres szintidőt is. Nem kockáztatunk, az idén kimarad a hosszabb táv, csak húsz kilométeren indulok.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország febuár 2-i számában és a kelet.hu-n.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!