szon-sportoldal

2016.03.02. 10:49

Csattanó a végére: tízest lőtt, aranyat nyertek - interjú Agárdy Vilmossal

Vaja, Nyíregyháza - Debütált az Európa-bajnokságon Agárdy Vilmos és a bemutatkozó versenyszámban ért fel a csúcsra.

Vaja, Nyíregyháza - Debütált az Európa-bajnokságon Agárdy Vilmos és a bemutatkozó versenyszámban ért fel a csúcsra.

Hogy jut eszébe egy vajai fiatalnak, hogy sportlövő legyen?

Agárdy Vilmos: A szüleim vettek egy légpuskát, amikor nagyobb lettem, és már elbírtam, akkor elkezdtem vele lövöldözni – válaszolta a Nyíregyházi PLE színeiben a múlt heti győri Európa-bajnokságon a junior pisztolyosok vegyes páros versenyszámában az élen végzett sportlövő. – Amikor a Krúdy Gyula Gimnázium kollégista diákjaként Nyíregyházára kerültem, akkor gondoltam, hogy kipróbálom magam, mert otthon eltaláltam mindent, amit akartam. Jelentkeztem a lőtéren, megkerestem mostani edzőmet, Veres Andreát, kipróbáltam a lövést többi újonccal együtt, és látták, hogy esetleg mocorog bennem valami.

Mit kell tudni erről a teljesen új versenyszámról?

Agárdy Vilmos: A válogatóversenyeken elért eredmények alapján állította ki a szövetség a vegyes párost, a legjobb eredményt elért fiú és lány versenyzőből. Ezek alapján kerültem egy csapatba a keszthelyi Major Veronikával. A résztvevő párosokat csoportokba sorolták, valamennyi ellenféllel szemben külön meccset lőttünk, úgy, hogy a fiú- és a lányversenyző is huszonöt-huszonötöt lőtt. A csoportban valamennyi ellenfelünket legyőztük, így első helyezettként jutottunk a döntőbe, ahol az ifjúsági olimpiai bajnokot bevető lengyel csapattal találkoztunk. Nagyon izgalmas párharcot vívtunk velük, az utolsó lövésig nyílt volt a csata, végül az én tízesem döntötte el a mérkőzés sorsát a javunkra.

A nap folyamán lehetett érezni, hogy ebből a versenyből valami nagyon szép fog kisülni? Úgy kel fel ilyenkor az ember, hogy Európa-bajnok lesz?

Agárdy Vilmos: Az elődöntő végefelé kezdtem érezni, hogy akár meg is nyerhetjük a viadalt, de gyorsan el is hessegettem a gondolatot, hogy a folytatásra tudjak koncentrálni. A döntő előtt persze nagyon izgultam, de eldöntöttük Veronikával, hogy mindent beleadunk és kihozzuk magunkból a maximumot. Olyan nap is van, amikor az ember érzi, hogy szinte nem is tud hibázni, de ez nem ilyen volt, ez az egyéni verseny során ki is derült. Ezért is voltam úgy vele, hogy megpróbálom a lehető legtöbbet kihozni magamból, szerencsére a vegyes párosok viadala során jól alakult minden. Az egyéni versenyem sikerülhetett volna jobban is, de összességében azzal is meg vagyok elégedve. A szövetség vezetői szerint szépen helytálltam, én azért nem bántam volna, ha picivel jobb eredménnyel zárok. Talán majd legközelebb.

A sportág egyik legjobban menedzselt alakja Péni István, aki nem sokkal idősebb nálad, és elsők között szerezte meg a riói olimpiai kvótát. Tokió már esetedben is szóba jöhet?

Agárdy Vilmos: Péni István két évvel idősebb nálam, és a távlatai célom az, hogy 2020-ban olimpikon lehessek. Akár a most általunk megnyert vegyes páros versenyszámban, amelyet a nemzetközi szövetség is felkarolt, mert sokkal nézhetőbb, a közönség számára is követhetőbb, mint a hagyományos versenyek.

A teljes interjú a Kelet-Magyarország 2016. március 3-i számában és a kelet.hu-n olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!