szon-sportoldal

2016.03.03. 09:19

Legyőzte Kucot és Zátopeket is

Nyíregyháza - Kilencven éves lenne a nyíregyházi születésű, olimpiai ezüstérmes hosszútávfutó, Kovács József, azaz Bütyök.

Nyíregyháza - Kilencven éves lenne a nyíregyházi születésű, olimpiai ezüstérmes hosszútávfutó, Kovács József, azaz Bütyök.

Március 3-án, csütörtökön lett volna 90 éves Kovács József, vagy ahogyan az atlétikai pályákon ismerték, Bütyök, olimpiai ezüstérmes hosszútávfutó. A nyíregyházi születésű atléta legnagyobb sikereit már fővárosi klubok (az MTK és elődei: Bástya, Vörös Lobogó) színeiben érte el, de az alapokat a szabolcsi megyeszékhelyen szerezte, hiszen 1943-1950 között volt az NYVSC sportolója.

Kovács József ezüstérmet nyert az 1956-os melbourne-i olimpián 10 ezer méteres versenyszámban, amelyben a neves szovjet futó, Vlagyimir Kuc szerezte meg az elsőséget. Bütyök egyik leghíresebb tette volt, amikor 1953. szeptember 20-án, a Népstadion 80 ezer szurkolója előtt legyőzte a később olimpiai bajnokot, holott Kuc azon a viadalon világcsúcsot szeretett volna futni. Kovács József az utolsó négyszáz méteren ötven méteres hátrányt dolgozott le az akkor még világcsúcs részidőn belül álló Kuccal szemben.

De magáénak mondhatott egy másik skalpot is, hiszen 1954 nyarán, a csehszlovákok elleni csapatviadalon a kor leghíresebb hosszútávfutóját, Emil Zátopeket is legyőzte 10 ezer méteren. Abban az évben éppúgy második lett Bernben, mint a futballválogatott – Bütyök Európa-bajnoki ezüstérmet ünnepelhetett a svájci városban, a futballisták világbajnoki második helyezése viszont kudarcnak számított.

Ötezer méteren háromszoros, tízezren négyszeres, mezei futásban szintén négyszeres magyar bajnok, és azért van „csak” ennyi elsősége itthon, mert a korszakban olyan neves hosszútávfutóink voltak még, mint Iharos Sándor (12-szeres világcsúcstartó, a világ legjobb sportolója 1955-ben), Rózsavölgyi István (hétszeres világcsúcstartó) és a még ma is élő, a melbourne-i olimpiáról haza nem térő, hanem Kaliforniába letelepedő Tábori László.

Az 1926-os születésű Kovács József viszonylag fiatalon, 1987-ben hunyt el. Emlékét szülővárosában sokáig a Bütyök-futások megrendezésével ápolták, amely egy ideig a félmaratoni magyar bajnokság is volt, manapság a róla elnevezett díjjal jutalmazza a nyíregyházi közgyűlés a kiemelkedő sportteljesítményeket. Az országos atlétikai bajnokság 10 ezer méteres futama pedig Kovács József-emlékverseny is.

KM-BT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!