szon-sportoldal

2016.06.28. 17:26

EURO-2016 - KKM: bőven voltak feladatai a konzuli szolgálatnak

Budapest - Nem csak a magyar válogatottnak volt mozgalmas a 2016-os franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által működtetett konzuli szolgálatnak is bőven akadtak teendői - közölte a tárca kedden az MTI-vel.

Budapest - Nem csak a magyar válogatottnak volt mozgalmas a 2016-os franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által működtetett konzuli szolgálatnak is bőven akadtak teendői - közölte a tárca kedden az MTI-vel.

Az Eb tapasztalatairól beszámoló közleményükben azt írták: a kontinensviadalon a becslések szerint 40-45 ezer magyar szurkoló vett részt, a drukkerek közül 11391-en regisztráltak előzetesen konzuli védelemért a konzuli szolgálat honlapján.

A francia hatóságok tájékoztatása szerint a magyar szurkolók semmilyen rendkívüli cselekményt nem követtek el.

A konzuli szolgálatnak leggyakrabban csak kisebb problémák megoldásában kellett segédkeznie, a legtöbb bejelentés parkolási kérdésekkel, benzinkutas fizetési problémákkal, lerobbant autókkal kapcsolatos kérésekkel, elveszett, ellopott okmányokkal kapcsolatban érkezett, valamint kisebb lopások áldozatai kértek segítséget elsősorban a rendőrségi bejelentést illetően, a közös nyelv hiánya miatt.

Az ideiglenes konzuli képviseletek 22 ideiglenes úti okmányt adtak ki az Eb ideje alatt, de ennél lényegesen több ügyben jártak el, hiszen telefonos megkeresésekre is válaszoltak, illetve a mobil konzuli egységben dolgozó munkatársak helyszíni tájékoztatást is adtak a hozzájuk forduló szurkolóknak. A legtöbb megkeresés természetesen azokon a napokon érkezett, amikor a magyar válogatott pályára lépett.

Az őrizetbe vételekkel kapcsolatban közölték: a francia rendőrhatóságoknak kilenc magyar állampolgárral szemben kellett eljárniuk, egy magyar állampolgárral szemben pedig a beutazási tilalom megsértése miatt idegenrendészeti őrizetet kellett foganatosítaniuk. Egy magyar állampolgárt ítéltek letöltendő börtönbüntetésre.

Kifejtették: Bordeaux-ban egy magyar állampolgárt vettek őrizetbe tiltott eszközök birtoklásáért, őt pénzbüntetésre ítélték és kitiltották Franciaországból, de ennek végrehajtását az Eb idejére felfüggesztették.

Marseille-ben két embert pirotechnikai eszközök birtoklásáért, kettőt garázdaságért, egyet pedig hivatalos személy elleni erőszak miatt állítottak elő. Utóbbit fényképek és videofelvételek alapján azonosították, letöltendő börtönbüntetésre ítélték, amelynek pénzbüntetésre történő átváltását próbálja elérni most a család által megbízott francia ügyvéd.

Lyonban két drukkert állították elő: egyiküket gyűlöletkeltő jelképpel való provokáció miatt, a másikukat pedig pirotechnikai eszközök birtoklásáért. A hatóságok egyik esetben sem emeltek vádat és lezártnak tekintik az ügyet.

Toulouse-ban egy magyar állampolgárt vettek őrizetbe pirotechnikai eszközök birtoklásáért, másnap őt is hazaengedték.

Az idegenrendészeti eljárásban érintett szurkolót még a mérkőzés előtt, a dél-toulouse-i fizetőkapunál vették őrizetbe egy országúti ellenőrzés alkalmával, mert beutazási tiltólistán szerepelt, és az ügyet idegenrendészeti eljárásként kezelték a hatóságok. Az őrizetbe vett drukkert két napon belül hazautaztatják a francia hatóságok.

A konzuli szolgálat munkatársai minden esetet figyelemmel kísértek, és megbizonyosodtak arról, hogy mindig rendelkezésre állt tolmács és kirendelt ügyvéd.

Végül arra is kitértek, hogy egy esetben a szerencsének köszönhetően nem kellett a konzuli szolgálatnak ideiglenes okmányt kiállítania. Egy magyar állampolgár Bordeaux-ban ugyan elvesztette személyi igazolványát, viszont az Eb-n szolgálatot teljesítő magyar rendőrök megtaláltak. Ezt követően az okmányt elvesztő drukkert is sikerült megtalálni, így a konzul - a személyazonosság ellenőrzése után - átadta a személyazonosító okmányt - áll a KKM közleményében.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!