szon-sportoldal

2016.10.28. 09:30

Szpari - Purgatórium után az élvonalba

Nyíregyháza - Véber György szerint az igazi változás majd a tavaszi szezonban várható a Szparitól.

Nyíregyháza - Véber György szerint az igazi változás majd a tavaszi szezonban várható a Szparitól.

Megérkezett. Csütörtökön megtartotta az első edzést, megismerkedett a feltételekkel, délután pedig sajtótájékoztatón mutatkozott be Véber György, a Nyíregyháza Spartacus új vezetőedzője.

– Szeretném röviden összefoglalni az elmúlt időszakot – vezette be Véber György bemutatását Brekk János, a Szpari ügyvezetője. – Majd’ pontosan két éve érkezett Mátyus János a csapathoz. Megtette, amit vállalt, benntartotta a csapatot az élvonalban. Aztán jött a kizárás, azokat a játékosokat, akik NB I-be akartak menni, elengedtük, és elkezdtük az NB III-at. Erőlködés nélkül megnyertük, ám közben előjöttek olyan jelek, amely alapján kiderült, hogy nem jó úton járunk.

Belesüppedtek az NB III-ba

– A szurkolók kifogásolták a csapatjátékot, a játék, a közönségszórakoztató produkció hiányát. Sajnos úgy néz ki, hogy a szakmai stáb, a csapat elkényelmesedett, belesüp­pedt a harmadik vonalba. Mindezt elhomályosította a bajnoki cím, az NB II-be jutás.

– Aztán jött a fiatalszabály, nem maradhattak a légiósok, a támadójátékban pedig nem léptünk előre. Kilenc fordulóig nem volt nagy gond, mert helyezésben és pontban nem álltunk rosszul, ám egy olyan spirálban haladtunk, amely a szolnoki meccsbe torkollott. Azt követően leültünk beszélni, mert úgy véltük, hogy nincs igazi koncepció, stílus. A csapat és az edző, a csapat és a közönség eltávolodtak egymástól. Nekem kellett döntenem, végül Mátyus János megkapta az esélyt két meccsre. Sajnos az első után lefőtt a kávé, váltanunk kellett. Mátyus Jánosnak valóban nehéz volt úgy dolgoznia, hogy meghatározó játékosokat veszítettünk el sérülés miatt. Ezek nem a szakmai stáb hibájából következtek be, hanem egyszerűen balesetek voltak.

– Voltak jelöltek, még több önjelölt, végül kétesélyessé vált a kérdés – tért rá a közelmúltra az ügyvezető. – Olyan szakember kellett, aki mozdítható, ismeri a második vonalat, a magyar focit. Megfelelő habitusú és a támadójáték híve. Végül mindezek alapján Véber Györgyre esett a választás. Motivált, felkészült edző, a Pápát és a Mezőkövesdet is felvitte az élvonalba. Úgy gondolom, jól döntöttük, és ezt be is fogja bizonyítani.

Nos, ami a lilák egykori kedvenc focistáját illeti, jöhetett volna egy fordulóval hamarabb. Ugyanis mikor Pápára ment, első bajnokiján a felcsúti csapat ellen meccselt és nyert 4–0-ra. Végül tizennégy győzelemmel és egy döntetlennel került fel a Pápa a Nyugati csoportból az élvonalba.

– Az utóbbi másfél-két év nem túl sikeresen alakult számomra – vette át a szót Véber György. – Szakmailag a purgatóriumban éreztem magam, amikor derült égből villámcsapásként jött a telefon. Sohasem kívántam más kolléga bukását, de nem titkolom, hogy nagyon megörültem a Szpari megkeresésnek. Másnap személyes találkozáson vázoltam azt, hogy miként képzelném el a közös munkát.

Nagy benne a bizonyítási vágy

– Vártam a lehetőségeket, leginkább az NB II-ben képzeltem el magamat. Ne tűnjön nagyképűségnek, de fiatal edző létemre két csapattal is felkerültem az NB I-be. Bízom benne, hogy a Szpari lesz a harmadik. Olyan lehetőséget kaptam, amellyel újraépíthetem magam, olyan feltételek mellett, amelyekben még nem volt részem. Nagy bennem a bizonyítási vágy, a játékosok közül sokat személyesen ismerek, a keret szerintem az osztályban a legerősebb.

– A szerdai kupameccsen már valamit viszont is láttam a csapattól abból, amit szeretnék. Edzésről edzésre, meccsről meccsre akarunk előbbre lépni, ám az igazi változás csak a tavaszi szezontól várható. Pápán kilencpontos hátrányt dolgoztunk le tizenöt forduló alatt, most a legfontosabb az, hogy ne szakadjunk le az élmezőnytől. A változtatásokkal egyelőre csínján kell bánni, hiszen az eredményesség az elsődleges – így Véber György.

KM-ML

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!