szon-sportoldal

2017.01.18. 12:48

Egy osztályból a világbajnokságra

Nyíregyháza - A Bem-iskolából indult az a három kézilabdázó, akik sikeres junior selejtezőket vívtak meg.

Nyíregyháza - A Bem-iskolából indult az a három kézilabdázó, akik sikeres junior selejtezőket vívtak meg.

Akkor, amikor már utánpótlás szinten sem úgy jönnek az eredmények, mint korábban (az ifjúsági válogatott megjárta az Európa-bajnokság B divízióját is), nagyon meg kell becsülni a junior fiúk sikeres világbajnoki kvalifikációját. A 2017-es év első kézilabdás sikerét az jelentette, hogy Gyurka János szövetségi edző csapata ausztriai selejtezőcsoportjából kiharcolta az algériai vb részvételi jogát.

A csapatban három olyan játékos kapott helyet, akik Nyíregyházáról indultak, és a Nemzeti Kézilabda Akadémia, a NEKA első „turnusának” kiválsztottjai voltak. Mikita Bence, Török Ádám és az utazó keretbe az utolsó pillanatban bekerülő Kecskeméti Tamás a Bem József Általános Iskolában osztálytársak voltak, nevelőedzőjük és az osztályfőnökük Ráczné Cserés Erzsébet volt, aki a csehek elleni mérkőzésen helyszínen szurkolta ki a győzelmet, a vb-kvalifikációt.

Eredetileg négy csapatos volt a csoport, de Montenegró kizárásával (a nagy havazás miatt maradtak távol) három válogatott, a házigazda osztrák, a cseh és a magyar pályázott a kijutásra. A Bécsújhely melletti Maria Enzersdorfban, a Hypo NÖ női csapatának szentélyében a mieink az osztrákok ellen kezdtek, és parázs mérkőzésen harcolták ki a 28–27-es győzelmet, az irányító Mikita Bence és a jobbkezes jobbátlövő Török Ádám két-két, valamint a jobbszélső Kecskeméti Tamás egy góljával. Mivel a csehek is legyőzték az osztrákokat, a magyar–cseh találkozónak közvetlenül az elsőség, vagyis a világbajnokságra jutás volt a tétje. A meccset a mieink nyerték 29–25-re, a nyíregyházi nevelésűek közül Mikita volt egyszer eredményes.

Ennek a korosztálynak a tagja a jelenleg a felnőtt világbajnokságon szereplő Ligetvári Patrik és Juhász Ádám, ők nyilván csatlakoznak majd a nyári eseményen résztvevő kerethez. A többiek, így az egykori bemesek pedig azért dolgozhatnak, hogy nekik is helyük legyen a keretben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!