szon-sportoldal

2019.01.18. 14:11

A téltől sem félnek: quad húzta snowboard, extrém mutatványok, hómotorozás – kell ennél több?

Kemecse - Gondoskodnak az utánpótlásról is: a találkozó legifjabbja, egy hétéves kisfiú quaddal érkezett.

Kemecse - Gondoskodnak az utánpótlásról is: a találkozó legifjabbja, egy hétéves kisfiú quaddal érkezett.

Az igazán elszánt motorosokat és quadosokat a cudar időjárás sem gátolja abban, hogy hódoljanak szenvedélyüknek. Olyannyira nem, hogy a napokban a Kerek Holt-Tiszánál, a tiszabezdédi horgászegyesület üzemeltetésében lévő horgásztó partján gyűltek össze, hogy családias hangulatban süssenek-főzzenek, és természetesen azt is kipróbálják, hogy futnak a vasak a friss, érintetlen havon.

Tudják, hol a határ

– A tuzséri Révész Zolival és a nyíregyházi salakmotoros Stefáni Attilával évek óta eljárunk hó- és jégmotorozni. A téli találkozóinkat általában január elsejére időzítjük, de a természet csak a legritkább esetben igazodik a naptárunkhoz, ezért tolódott el az idei is közel két héttel: meg kellett várnunk, míg megfelelő mennyiségű hó esik – mondta el érdeklődésünkre Balogh Ákos, a „dzsembori” harmadik szervezője.

– Nyolc quaddal és két motorral mentünk ki, de sokan érkeztek jármű nélkül. Legalább ötvenen gyűltünk össze, szánkóztunk, snowboardoztunk – persze a magunk stílusában, quad után kötve –, hómotoroztunk. Kipróbáltuk ugyan, de nem éreztük biztonságosnak a tó jegét, ezért csak a parton mókáztunk – tette hozzá Ákos.

– A korosztály vegyes volt, az öreg motorosoktól az egészen kicsi gyerekekig. A legfiatalabb quadosunk egy hétéves forma fiú volt, tehát az utánpótlás miatt nem kell aggódnunk – jegyezte meg nevetve a kemecsei fiatalember, aki azt is elárulta: barátaival nagyon jól tudják, hogy meddig mehetnek el, komoly, több évtizedes tapasztalattal bírnak.

– A havon, jégen motorozni sokkal összetettebb, mint nyáron a forró aszfalton. A gépeket télre átalakítjuk, a szöges kerék ilyenkor az alapfelszerelés része, a motorbeállításokon is változtatunk, hiszen nem mindegy, hogy plusz húsz vagy mínusz tíz fokos levegőt szív be. A tempóból pedig jócskán visszaveszünk – sorolta Ákos, aki az idén lesz harmincéves, de már régen nem számít zöldfülűnek, hiszen tízéves kora óta megszállottja a két- és négykerekűeknek.

Extrém bemutatók

– Egy Simsonnal kezdtem, a házunkkal szembeni legelőn motorozgattam, aztán tizennégy esztendősen, miután megszereztem a mopedjogosítványomat, már legálisan, az utcán is hajthattam a vasat. Ahogy idősödtem, fokozatosan váltottam komolyab­bakra, jelenleg egy 1000 köbcentis sportmotor a kedvencem.

– Körülbelül öt éve street fighterezem, motoros talál­kozókon, különböző rendezvényeken, falunapokon tartunk extrém bemutatókat, ebben három éve társam Hidi Miklós többszörös magyar bajnok.

– A bemutatókra egy speciális GSX-R 750-essel járok, amin nincsen lámpa, sem rendszám. Bukógombával, több fékkel felszerelt, egykerekezésre, első keréken gurulásra, gumifüstölésre kialakított gép, amit utánfutóval viszek a gyakorlópályára és a fellépések helyszínére.

– Van egy LTZ 400-as quadom, hozzá szöges kerékkel, amit – a többiekhez hasonlóan – magam csinálok meg.

Balogh Ákos abban reménykedik, hogy az időjárás kegyes lesz hozzájuk még ezen a télen, mert mint mondta, igény és jelentkező is bőven lenne a tisza­bezdédihez hasonló találkozókra.

CSA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!