SZON Sziréna

2017.11.21. 11:50

Többen súlyosan megsérültek a Nyíregyházi Egyetemen - Kiderült, hogy került a vegyszer a levegőbe!

Nyíregyháza - Mentők és katasztrófavédelmi szakemberek vonultak ki a Nyíregyházi Egyetemhez kedden délelőtt. Ezúttal nem mentési gyakorlatról van szó, a helyzet életbevágóan komoly.

Nyíregyháza - Mentők és katasztrófavédelmi szakemberek vonultak ki a Nyíregyházi Egyetemhez kedden délelőtt. Ezúttal nem mentési gyakorlatról van szó, a helyzet életbevágóan komoly.

Friss: információink szerint 6-an már hazamehettek a kórházból.


Korábban írtuk: A helyszínen tartózkodó kollégánktól megtudtuk: vegyszerkiáramlás történt a testnevelés tanszék uszodájának területén, amit az ott tartózkodók belélegeztek.

A katasztrófavédelmisek 9 köhögő, fuldokló sérültet menekítettek ki az épületből, 3 személy állapota súlyos. Hogy mi idézte elő a balesetet, egyelőre nem tudni, a katasztrófavédelem mobillaborja méréseket végez, a helyiségek átszellőztetése után az oxigénszint helyreállni látszik.

A sérülteket a helyszíni ellátásukat követően egymás után szállítják el a mentők.


A Jósa András Oktatókórház nyilatkozata:

– Kilenc az uszodában tartózkodó személy került be fulladásos, köhögéses tünetekkel a Jósa András Oktatókórház Sürgősségi Betegellátó Centrumába, közülük hárman közepesen súlyos, hatan enyhébb klórgáz-mérgeztést szenvedtek – tájékoztatta lapunkat Vitkai Éva, a megyei kórházak és egyetemi oktatókórház sajtófőnöke. Pár órás megfigyelésre minden hallgató bent marad az osztályon, de a remények szerint az enyhébb mérgezettek már ma elhagyhatják a kórházat. A súlyosabb mérgezettek pedig az állapotuktól függően mehetnek majd haza.

A klórgáz az orr, száj, kötőhártya és légutak a nyálkahártyáit erősen izgató gáz. Az irritáló hatás oka, hogy a nyálkahártyák nedves felszínén maró hatású sósavat képez, ezért a tüdőbe kerülve tüdőödémát okozhat, ennek kialakulásának esélyét csökkentheti a kezelés során kapott szteroid.


A katasztrófavédelem közleménye:

Klórgáz mérgezést szenvedett kilenc ember kedden délelőtt Nyíregyházán, a Sóstói úton lévő egyik közintézmény uszodájában. A baleset az elsődleges információk szerint akkor történt, amikor kénsavat és hypot öntöttek össze, ezt megpróbálták közömbösíteni. A gázfelhő miatt az épületben tartózkodók rosszul lettek, közülük három embert a nyíregyházi hivatásos tűzoltók mentettek ki, akik teljes légzésvédelemben az épületet átvizsgálták, majd nagyteljesítményű ventilátorral átszellőztették. A katasztrófavédelmi mobil labor munkatársai az átszellőztetés után már egészségre káros értékeket nem mértek.

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság -


A Nyíregyházi Egyetem közleménye:

A mai napon, 2017. november 21-én, a délelőtti órákban a Nyíregyházi Egyetem uszodáját kiszolgáló vegyszertárolóban vegyszerátfejtés történt. A folyamat során a beszállító cég helyszínen tartózkodó, átfejtést végző alkalmazottja észlelte, hogy két egymással reakcióba lépő, az uszoda vízkezeléséhez használt vegyszert öntött össze tévedésből, ami következtében vélhetően klórgázképződés indult. A hibát észlelve vízzel hígította azt.

Látva a történéseket és észlelve a hibát értesítették a katasztrófavédelmet, akik kiérkezése előtt az egyetem munkatársai haladéktalanul elkezdték az uszodában tartózkodók kimenekítését, akik közül többen köhögtek, erős, szúrós szagot éreztek, fulladásra panaszkodtak.

A szakhatóságok a Nyíregyházi Egyetemmel együttműködve megkezdték az eset kivizsgálását.

Információink szerint hat könnyebb sérültet láttak el a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházban, közülük négy főt már hazaengedtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!