SZON Sziréna

2018.02.06. 07:21

A támadó azt ordította: végre folyik a véred! - Döbbenetes részletek a kisvárdai késelésről

Kisvárda - A péntek éjszaka késsel megsebesített fiúkat még kórházban ápolják. A megszúrt fiú édesanyja nem érti, mindez hogy történhetett meg.

Kisvárda - A péntek éjszaka késsel megsebesített fiúkat még kórházban ápolják. A megszúrt fiú édesanyja nem érti, mindez hogy történhetett meg.

Felfegyverkezve, csoportosan elkövetett garázdaság elkövetésének gyanúja miatt folytat büntetőeljárást három 16 éves kisvárdai fiú ellen a Kisvárdai Rendőrkapitányság – tájékoztatta lapunkat Fehérvári Marietta. A megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense közölte: a gyanúsítottak február 2-án egy kisvárdai szórakozóhelyen szóváltásba keveredtek egy 24 éves és egy 23 éves fiatallal. A biztonsági őrök távozásra szólították fel a társaságot és a 23 éves férfit is, akit a gyanúsítottak kint bántalmaztak: egyikük egy késsel több helyen megvágta, a segítségére siető 24 éves fiatalt pedig deréktájon szúrták. A feltételezett tetteseket gyanúsítottként kihallgatták, a késsel támadó fiút őrizetbe vették, indítványozták előzetes letartóztatására. Portálunknak az egyik fiú édesanyja mesélte el a történteket.

– Bálint arcán és a nyakán is rettenetesen csúnyák a sebek, Szabolcs műtéte két órán át tartott, már az egyik katétert eltávolították, a vérelvezető katéter még mindig a hátába van kötve. Fájdalmaik vannak, zaklatottak, nem tudnak aludni – mondta lapunknak hétfőn Szabolcs édesanyja a két fiú állapotáról. – Egyetlen szülőnek nem kívánom azt az érzést, amit akkor éreztem, amikor éjszaka megcsörrent a telefon és a fiam azt mondta, hogy Szabolcsot megszúrták és Bálint is megsebesült – elevenítette fel pillanatot Jolcsi, aki még mindig értetlenül áll a történtek előtt, nem érti, hogyan vezethetett majdnem tragédiához egy véletlen mozdulat.

Előkerült a kés…

Az anyukától tudjuk, három gyermeke Zoé, Levente, Szabolcs, és a barátjuk, Bálint születésnapot ünnepelni érkeztek a szórakozóhelyre, ahol a teltház miatt szinte mozdulni sem nagyon lehetett.

– Szabolcs és Bálint a földszintről az emeletre tartva az óriási tömegben hozzáért véletlenül egy ott álló fiatalhoz, de bocsánatot kérve tovább is mentek. A bocsánatkérés nem volt elég, pár másodperc múlva a csapat utánuk ment, és meg akarták ütni a fiamat, amit Bálint megakadályozott, majd otthagyták őket. Pár perccel később a biztonsági őrök szabályosan kilökdösték Bálintot a helyről, kint pedig ott állt a meglökött fiú és bandája, s ütni-rúgni kezdték. Odarohant Szabolcs, hogy segítsen a barátján, ekkor már előkerült a kés, és megvágták Bálintot több helyen az arcán, a nyakán, és azt mondta neki a támadó, hogy „Végre folyik a véred!” Szabolcs Bálintot messzebb támogatta, közben Leventét akarták megszúrni, de ő elhárította a támadást, erre az egyik támadó Szabolcs után lépett és hátba szúrta a késsel – számolt be a történtekről az édesanya.

Mindene csupa vér volt

– Levente értesítette a rendőrséget, akik perceken belül három járőrkocsival érkeztek, gyorsan, szakszerűen intézkedtek, valamint a mentőket, akik perceken belül a helyszínre érkeztek és maximálisan mindent megtettek a fiúkért. Majd hívott minket is, kétségbeesés, zavarodottság volt bennem. Amikor beértünk a kórházba, azt mondták, Szabolcs súlyos sérüléseket szenvedett, mindene csupa vér volt, szerencsére hasüregi szervet nem ért a szúrás, ezt megnyugtató volt hallani. Azt gondolom, a lelki traumát lesz nagyon nehéz feldolgozniuk a fiúknak, mert semmi olyat nem tettek, ami ilyen brutális támadást válthatott volna ki, és a lányomnak is, hiszen végignézte, ahogy a testvérét és annak a legjobb barátját megszúrják – fogalmazott Jolcsi, és hozzátette: járt a polgármesteri hivatalban, nagyon emberségesen, kedvesen fogadta a polgármester és a jegyző is. – Támogatásukról, együttérzésükről biztosítottak, s nagyon jól esett, hogy a polgármester telefonon is érdeklődött a fiúk állapota után. Köszönöm a kórháznak is, hogy mindent megtesznek a fiúkért – mondta az édesanya.

A biztonsági őrök minden rendbontót kiküldenek

– Már a beléptetésnél figyelünk, s ha kell, az ajtóknál lekapcsoljuk a „keményfiúkat”, mert a biztonsági személyzet feladata a zavartalan szórakozás és a rend fenntartása – mondta el általánosságban Támba Miklós, a Személy-Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara megyei elnöke, aki hozzátette: vannak olyan diszkók, ahol a működési szabályzat rögzíti, hogy ittas, bódult, vagy agresszív személyek a helyre nem mehetnek be. – A kiképzett biztonsági személyzet jól ismeri a szakmai protokollt, és tudja, mikor, és miként kell beavatkozni konfliktushelyzetekbe, mert nem biztos, hogy minden szóváltást pofon követ – nyilatkozta a szakember. – A fiatalabbak szórakozási kultúrája megváltozott, egy-két ital után már alacsonyabb a tolerancia-küszöbük. Előfordul, hogy egy apró félreértés tömegverekedéssé fajul, ilyenkor a zűrzavart okozókat el kell távolítani a helységből. Az éjszakai bárok, szórakozóhelyek környéke is hozzátartozhat a biztonsági szolgálathoz, tehát a buliból kitett rendbontó ott sem folytathatja büntetlenül a garázdaságot – tette hozzá.

– Közterületen nem avatkozhatunk be a konfliktusba, és bár írásos jogszabály nem rögzíti, a biztonságiaknak mégis állampolgári kötelességük rendőrt hívni, ha komolyabb összetűzés szemtanúi, ezt diktálja a szakmai etikett – hangsúlyozta a szakember. A konkrét esettel kapcsolatban szerettük volna megtudni és közölni az érintett szórakozóhely illetékesének a véleményét is, reagálásukban ennyit írtak: „Mély megdöbbenéssel, sajnálattal és értetlenül állunk az eset előtt. A rendőrségi nyomozás, illetve a felelősök felelősségre vonása folyamatban van. Jó egészséget kívánva, bízunk a két fiatal mihamarabbi felépülésében, családjuknak erőt és kitartást kívánunk.”

KM –BM, KO


[related-post post_id="3757278"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!