SZON Sziréna

2018.07.19. 09:35

Kóros elmeállapota miatt nem büntethető a tornyospálcai férfi, aki végzett barátnőjével majd évekkel később apjával is

Nyíregyháza, Tornyospálca - Emberölés bűntettével vádolja a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség azt a tornyospálcai férfit, aki idén januárban több késszúrással megölte az édesapját, azonban kóros elmeállapota miatt nem büntethető.

Nyíregyháza, Tornyospálca - Emberölés bűntettével vádolja a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség azt a tornyospálcai férfit, aki idén januárban több késszúrással megölte az édesapját, azonban kóros elmeállapota miatt nem büntethető.

A vádirat szerint a 30-as éveiben járó férfi kényszergyógykezelését már 2004-ben elrendelte a bíróság, amikor is a barátnőjét ölte meg különös kegyetlenséggel. A kényszergyógykezelést egy zárt intézetben hajtották végre a fővárosban. Ez 2008 májusáig tartott, ekkor a Fővárosi Ítélőtábla megszüntette azt, és a férfit az otthonába bocsátották.

Ezt követően a vádlott az édesapjával és az édesanyjával élt közös háztartásban a tornyospálcai házukban, és a családi gazdaságban dolgozott. Elmebetegsége már 2002. óta fennállt, rendszeresen gyógyszereket kellett szednie emiatt. A vádlott azonban 2018 januárjában önkényesen csökkentette, majd abbahagyta a gyógyszerek beszedését, amitől a mentális állapota leromlott.

2018. január 20. napján reggel a vádlott munkásokat szállított a család gyümölcsösébe, majd hazaérve azt látta, hogy az édesapja – mivel nem érezte jól magát – a hálószobában az ágyon fekszik. A vádlott magához vett egy 19 cm pengehosszúságú kést, majd mindenféle előzetes vita nélkül az ágyon fekvő édesapjára támadt. Az idős férfi testén összesen 33 sérülést okozott a késsel, amitől a sértett a helyszínen elhalálozott. A sértett sérülései olyan súlyosak voltak, hogy az életét a szakszerű orvosi ellátás sem menthette volna meg.

A vádlott ezt követően az udvaron tartózkodó édesanyjának elmondta, hogy mit tett, majd megvárta a rendőröket.

A vádlott jelenleg is elmebetegségben szenved, ezért képtelen volt arra, hogy felismerje cselekményének a következményeit, vagy a felismerésnek megfelelő magatartást tanúsítson. Tartani lehet attól, hogy megfelelő gyógykezelés hiányában hasonló bűncselekményt követne el újra.

Az ügyészség emberölés bűntettével vádolja a férfit, de mivel kóros elmeállapota miatt nem büntethető, az ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság mentse fel a vádlottat, és egyidejűleg rendelje el a kényszergyógykezelését.

A vádlott jelenleg nincs szabadlábon, hanem előzetes kényszergyógykezelés alatt áll.

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség -


[related-post post_id="3744323"]

[related-post post_id="3741748"]

[related-post post_id="3742389"]

[related-post post_id="3054610"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!