SZON Sziréna

2019.01.29. 09:28

Embert mentettek a Bujtosi tóból

Nyíregyháza - Segítség, megfagyok! Segítsenek! Nagyon fázok! – kiabálta a férfi, aki alatt beszakadt hétfőn a Bujtosi tó jege. A tűzoltó az egyik lábával a boardon (mentőhordágy) térdelve, csúszva indult a bajban lévő felé, folyamatosan beszélt hozzá. – Mindjárt odaérek, minden rendben lesz! – nyugtatta a jég szélébe kapaszkodót.

Nyíregyháza - Segítség, megfagyok! Segítsenek! Nagyon fázok! – kiabálta a férfi, aki alatt beszakadt hétfőn a Bujtosi tó jege. A tűzoltó az egyik lábával a boardon (mentőhordágy) térdelve, csúszva indult a bajban lévő felé, folyamatosan beszélt hozzá. – Mindjárt odaérek, minden rendben lesz! – nyugtatta a jég szélébe kapaszkodót. A boardot a vízben didergő alá csúsztatta, s amikor az már biztosan kapaszkodott a mentőeszközbe, a tűzoltó a parton lévő kollégáinak kiáltott: húzhatjátok! – Feszítsd meg, húzd meg! Egyszerre húzd! – hallatszottak a pattogós vezényszavak, és a jégből kimentett férfi egyre közelebb került a biztonságot jelentő parthoz.

Az emberek már óvatosak

Az akciófilmbe illő jelenet szerencsére csak egy szimulált vészhelyzet volt, pontosan azért rendezték és játszották el, hogy ha valaki alatt valóban beszakad a jég, akkor a lehető leggyorsabban és legszakszerűbben tudják kimenteni.

– Szerencsére hosszú évek óta nem volt arra szükség, hogy ezt a tudásunkat éles helyzetben is kipróbáljuk. Úgy tűnik, az emberek ma már óvatosabbak, nem merészkednek olyan befagyott vízfelületre, amit nem tartanak biztonságosnak – mondta a helyszínen Oszlár Gábor tűzoltó százados, közben oda-oda pillantott, hogy a nyíregyházi hivatásos, az Ibrányi Önkormányzati Tűzoltóság és a Nagykállói Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai hogyan hajtják végre a feladatot, s mentik ki a speciális ruhába öltözött búvárt a jeges tóból. – Nagyon fontos a beavatkozó tűzoltók szempontjából, hogy minden lehetséges vészhelyzetre felkészüljenek, ismerjenek minden módszert, eszközt, szakszerűen, készségszinten tudják azokat használni. Mentőből ne legyen mentendő! – fogalmazott a nyíregyházi tűzoltó parancsnok-helyettes, a partról pedig már egy felfújt abroncsbelsőn csúszott a következő kollégája a lék felé.

– Lehetőségünk van kipróbálni minden mentési módot, a tapasztalatok alapján pedig megvitatjuk, melyik a leg­gyorsabb, legbiztonságosabb – magyarázta, s kiderült, a dugólétra, az abroncs és a ­board mellett most a magasból mentő járművet is bevetették, hogy teszteljék, vízből, vízről is képesek-e vele életet menteni. – Ez kuriózum, elsősorban a hagyományos eszközökkel gyakorolunk, ha vékony, töredezett a jég, akkor mentőcsónakot is használunk, azzal egyszerűbb a mentés végrehajtása.

Gyorsan és biztonságosan

– Fárasztó négykézláb bekúszni, a sérültet tartani, egyszerre figyelni rá és arra is, hogy folyamatosan beszéljek hozzá. Fontos, hogy ne ijedjen meg, ezért kell elmondani neki, mi fog következni – ezt már a sikeres gyakorlat után Ungi Donáttól hallhattuk, aki hangsúlyozta, csak arra koncentrál, hogy gyorsan és biztonságosan megoldja a feladatot. Az őrmester gyerekkori álma vált valóra, amikor 2016 februárjában felszerelt hivatásos tűzoltónak, előtte már önkénteskedett a Kelet-magyarországi Speciális Mentőegyesületben. – Éles helyzetben arra építkezünk, az az alap, amit a gyakorlaton elsajátítunk. Ugyanígy, ugyanezzel a biztosítással, eszközökkel indulnánk jégről menteni. Szerintem a board egy nagyon hasznos mentőeszköz, úszik a vízen, könnyebb ezzel mozogni a jégen is, mint a létrával vagy az abroncsbelsővel. S lényeges, ezzel nagyobb felületen tudunk a jégen lenni, ami plusz biztonságot jelent – jegyezte meg az őrmester.

BM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!