Uncategorized

2011.07.26. 17:11

Factory: egy igazi miskolci fesztivál

Miskolc - Extrém fesztivál, extrém helyen: miskolciaknak, Miskolcról.

Miskolc - Extrém fesztivál, extrém helyen: miskolciaknak, Miskolcról.

A Factory Fesztiválról van szó, amely augusztus negyedikétől három napon át várja a miskolciakat a Vasgyárban, a hajdani LKM területén. Persze sokaknak ez aligha újdonság, hiszen ötödjére lesz ilyen kulturális-zenés-művészeti és extrém sport fesztivál itt a hajdani Mária Terézia korabeli csarnokban és környékén - tavaly már tízezren látták. A legvonzóbb az egészben az a hihetetlenül szürreális környezet, az a hely, ami a város szíve, de mégis egy hajdani gyár, ahol sajátos öntevékeny, izgalmas, fiatal, igazán miskolci élet sarjadt. Unikális, mert nincs másik hasonló sem. A szervezők szerkesztőségünk vendégei voltak.

Egri Zsuzsa, a Factory vezetője szerint a Factory egy multifunkcionális közösségi tér, amelyet magukénak éreznek a fiatalok, hiszen ők építik:

- Azért működtetjük évek óta a Factoryt, hogy a miskolci fiatalok szerethessék ezt a várost, jól érezzék magukat, élni tudjanak itt. A fesztivál „csak” egy csúcspontja az egész éves munkánknak, amikor a zenei programok mellett megmutatjuk azt is, mit hozott össze az a kép, hang és film „gyár”, amit miskolci művészek, tanárok, fiatalok működtetnek. Extrém fesztivál extrém környezetben, ezt szoktuk mondani. Ebbe aztán belefér a nemzetközi graffiti verseny, a a freestyle motocross, a bmx akrobaták, és persze a zene. Egész nap lesz mit látni, nézni augusztus 4-5-6-án.

SP, Fluor Tomi, Hooligans...

Bordás Gábor, a Factory Fesztivál főszervezője a zenei programokról szólva azt emelte ki, hogy két dolgot kerültek el, az egyhangúságot és sablonos, megszokott megoldásokat. Bordás Gábor „Bordee”, ahogy a dj pult mögül sokan ismerik:

- Nem akartuk hogy sok olyan előadó jöjjön, akikkel mostanában valamelyik környező fesztiválon is találkozhattunk, vagy nemrég járt nálunk. Lesz minden: eletronikus zene, pop, rock, miskolci és külföldi előadók. A stílus skála Palotaitól és Ludmillától a SP-ig és Fluor Tomiig, Hooliganstől Zagarig terjed. Nyugodtan állíthatom, hogy az idei fesztiválkínálat legerősebb hip-hop szinpada áll fel itt a három napon: 28 előadó a Akkezdet Phiai-tól Dope D.O.D-ig. Sok szervezet és cég állt mellénk, akiknek fontos Miskolc jövője, a fiatalok megtartása. A Maradj Miskolcon Alapítvány külön szinpadot indított : az Elektróger Hall-ban Palotai, Ludmilla, Soul Sinners /UK/ lépnek fel többek között, erőteljes vizuál programmal. Minden elolvasható itt: factoryarena.hu!

A program izgalmas része a Steel City Safari: azaz benevezhetünk gyártúrákra, egy miskolci időutazásra, de megnézhetjük a Volt egyszer egy Acélváros kiállítást is.

Egri Zsuzsa: - Ez egy őszinte fesztivál. Miskolciaknak és Miskolcról is szól, önmagunkról. De hogy prózaibb dolgokól is szót ejtsek: évről évre fejlődünk, az idén rengeteget költöttünk arra, hogy tökéletes biztonság legyen, mindenben megfeleljünk a mostani szigorú előírásoknak. Lesznek különjáratok a fesztiválra az MVK-nak hála éjszaka és hajnalban is a Búza térről. Mindezek dacára a belépők árát mélyen tartottuk/alig több kétezernél a napijegy, aki bérletet vesz még olcsóbb a bejutás, főleg ha ezt julius 31-ig teszi, mert így köszönjük meg a miskolci fiataloknak azt a támogatást, amit tőlük kapunk egész évben.

Ez a Factory

-az ipari műemlék hajdani csavargyári csarnok városi tulajdonba kerül    

-húsz évre az egyesület kapja meg használatra

-több mint százmillió forintot fordítottak rá pályázatokból hét év alatt

-falmászó pálya, bmx, gördeszka pálya működik egész évben

-minden évben fesztivál és évközben is rendszeres zenei rendezvények

-majd ötezer négyzetméter, izgalmas és érdekes épület

-zene/sport/oktatás/művészet minden ága: a Tudásgyár része

-multifunkcionális közösségi tér

-minden info:factoryarena.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!