Uncategorized

2013.04.03. 14:54

Formáld magad: Nyújtsd, amíg tudod!

A sportolás egyik velejárója az izomláz, de ez szakszerű nyújtással csökkenthető.

A sportolás egyik velejárója az izomláz, de ez szakszerű nyújtással csökkenthető.Az edzés, legyen szó súlyzózásról, aerobikról vagy éppen futásról, nem csak a főgyakorlatokból áll, melyekben hétről-hétre fejlődni akarunk, hanem szükséges a bemelegítés, és nyújtással érdemes levezetni, befejezni.

Nem kívánatos állapot

– Terhelés során az igénybe vett izmokban vérbőség alakul ki, felpörög az izomsejtek anyagcseréje, átmenetileg megnő a sejtek mérete, ezért érzünk edzés közben és utána még néhány percig feszülést a megdolgoztatott területen. Az izomláz bár megszokott, de nem kívánatos állapot, arra utal, hogy valami nincs rendben az edzésünkkel kapcsolatban. Izomlázat nem csak a terhelés során felszaporodott tejsav jelenléte okoz, hanem a rengeteg mikroszakadás az izomrostokban. Nem kell megijedni a szakadás szótól, ez teljesen normális része a folyamatnak.

Terhelés során mikroszkopikus méretű szakadások jönnek létre az izomrostokban, később ezeket a helyeket tölti ki tápanyaggal a szervezetünk. Végső soron így izmosodunk, így lesznek kerekebbek a formák, feszesebb a test – osztotta meg az információkat az olvasókkal Váradi Károly, a Cutler Gym gyógytornásza. – Testünknek van azonban egy másik reakciója a fentebb tárgyalt változásokra. Mivel a mikroszakadások az adott izomrostok hatékonyságát csökkentik, testünk pedig nem szereti ha az egyensúly felbomlik, a „lázas” izmokban emelkedett alaptónust alakít ki, csökkenti a megnyúlás mértékét, így az összehúzódás is csökken. Végső soron kíméli a „sérült” területet, hónapok-évek alatt izomzsugorodás is kialakul.

Feszülés

A sportolók már régen felismerték, hogyan ellensúlyozható a fent említett folyamat. Edzés után szakszerűen kivitelezett nyújtással elérjük, hogy a szakadozott izmok a normál reakció ellenére ne húzódjanak össze, hanem könnyebb, lazább állapotban maradjanak. Így a vér könnyebben és gyorsabban tudja elszállítani a tejsavat, több tápanyag jut a szakadások befoltozására. Csökken tehát az izomláz, komfortosabban érezhetjük magunkat.

– Milyen a szakszerű nyújtás? A legfontosabb kritérium, hogy folyamatos, hosszan tartó legyen. Mindenki érzi, hogy a megdolgozott izom, izomcsoport milyen irányban nyújtható, ezután már csak az a feladat, hogy ne rugózzunk, mert azzal csak erősítjük a mikroszakadásokat. Keressük meg az első feszülést, tartsuk meg 10-15 másodpercig, vigyük tovább a következő feszülésig, újabb 10-15 másodpercig tartsuk ki. Ezt háromszor-ötször ismételve sokat tehetünk izmaink jó állapotban tartásáért és a következő napok kellemetlenségeinek csökkentéséért – fogalmazott Váradi Károly.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!