Uncategorized

2016.03.29. 09:04

A FŐGÁZ a kis- és középvállalkozások partnere kíván lenni

<p style="text-align: justify"><strong>A nemzeti közműszolgáltatási rendszer részeként és hamarosan a teljes hazai lakosság földgázszolgáltatójaként működő FŐGÁZ az üzleti ügyfelekért folytatott versenyben is meghatározó szerepet tölt be. Az egyik legnagyobb energetikai cég kiemelt feladata az ellátásbiztonság és az innovatív, testreszabott szolgáltatás szavatolása. Biczók Andrással, a FŐGÁZ kereskedelmi vezérigazgató-helyettesével beszélgettünk a hazai földgázpiacról, a kis- és középvállalkozások szerepéről és energetikai lehetőségeiről.  </strong></p> <p style="text-align: justify">

A nemzeti közműszolgáltatási rendszer részeként és hamarosan a teljes hazai lakosság földgázszolgáltatójaként működő FŐGÁZ az üzleti ügyfelekért folytatott versenyben is meghatározó szerepet tölt be. Az egyik legnagyobb energetikai cég kiemelt feladata az ellátásbiztonság és az innovatív, testreszabott szolgáltatás szavatolása. Biczók Andrással, a FŐGÁZ kereskedelmi vezérigazgató-helyettesével beszélgettünk a hazai földgázpiacról, a kis- és középvállalkozások szerepéről és energetikai lehetőségeiről. 

- Rengeteget hallani manapság az energiahordozók, különösen a kőolaj árának világpiaci folyamatokat befolyásoló szerepéről. Mi a helyzet Magyarországon?

 - A kőolaj világpiaci ára szinte soha nem látott alacsony szinten van és bár nem ilyen mértékben, de a földgáz ára is csökkent az utóbbi időben. A földgáz végfogyasztói árban az energiahordozó ára mellett azonban továbbra is jelentős részt képvisel a rendszerhasználat változatlan költsége is, amelynek eredményeképpen a csökkenés abszolút értékben jóval szerényebb. Azonban fontos látni azt is, hogy az elmúlt években jelentősen mérséklődött a magyarországi földgázfelhasználás mértéke. A gáztüzelésű erőművek termelésének visszafogása, a megújuló energiák részarányának növekedése, valamint a hatékonyabb ipari és lakossági energiafelhasználásnak köszönhetően a hazai éves gázfelhasználás mintegy 25%-kal csökkent az elmúlt öt évben. A forint árfolyama stabil, jelentős árváltozási kockázatokból fakadó költségek jelenleg nem terhelik a kereskedőket és ezáltal az üzleti ügyfelek számára elérhető tarifákat sem.

- Mit jelent mindez a fogyasztók számára? És hogyan alkalmazkodhatnak ehhez a szolgáltatók?

 - A piaci szereplőknek fel kell készülniük a tovább csökkenő energiaigényekre, vagy akár a FŐGÁZ-hoz hasonlóan aktívan részt vállalni ennek folyamatában, hiszen a társaság kiemelt figyelmet fordít épületenergetikai szolgáltatásainak bővítésére is, mert hitvallása szerint a legolcsóbb energia a fel nem használt energia. Mindezek mellett a FŐGÁZ úttörő szerepet játszik a környezetbarát, sűrített földgáz alapú közlekedés meghonosításában is. Fontos látni, hogy a versenyhelyzet ma már nem csak az árak tekintetében, hanem a minőségi szolgáltatásban, ügyfélközpontúságban, valamint a fogyasztók igényeinek való még nagyobb megfelelésben is mérhető. A FŐGÁZ innovatív testreszabott termékeinek, aktív értékesítési tevékenységének köszönhetően a korábbi üzleti ügyfelek többségének megtartása mellett az elmúlt időszakban számos új üzleti partner bizalmát is elnyerte. A gazdaság teljes spektrumában a vegyipartól az erőműveken és az autó- és gumiabroncsgyártáson át a szolgáltatóiparig eredményes nemzetközi nagyvállalatok, illetve hasonlóan változatos tevékenységet folytató kis- és középvállalkozások választották a FŐGÁZ-t partnerüknek.

- Mi játszik ebben szerepet? Milyen komparatív előnyöket biztosít a FŐGÁZ a hazai KKV szektor részére?

 - A 2005-ös piacliberalizáció óta az üzleti szegmensben is aktív FŐGÁZ jelentős szerepet tölt be a hazai kis– és középvállalkozások biztonságos földgázellátásában, hiszen a megváltozott fogyasztási tendenciák ellenére is az üzleti ügyfelek részére történő földgáz-értékesítés több mint 20%-a kapcsolódik a legnagyobb hazai tulajdonú szolgáltató nevéhez. Ezt bizonyítja az a többezres nagyságrendű partnerszám is, akik évről évre a FŐGÁZ-t választják kereskedőjüknek. Számukra a legfontosabb értékek a megbízható szolgáltatás, az ellátásbiztonság garanciája, valamint az ügyfélközpontúság, míg az átlátható, a világpiaci trendekhez alkalmazkodó tarifák a vállalkozások költségeinek megfizethető szinten tartását garantálják. A társaság megbecsüli lojális partnereit, hiszen egy gazdasági társaság számára az ügyfelek jelentik a legnagyobb értéket. A FŐGÁZ a stratégiai partnerséget és a szolgáltató iránti bizalmat évente megújuló egyedi megoldásokkal honorálja.

- Az üzleti fogyasztóknak mennyire nehezíti meg az átszerződést az új gázév?

- A gázév az eddigi keresztféléves július 1. - június 30. időszakról október 1. - szeptember 30-ra változik az Európai Unió szabályozásának megfelelően, mindez azonban nem befolyásolja az ajánlatadást, szerződéseket. A FŐGÁZ kereskedelmi filozófiájának alapja, hogy versenyezni kíván az ügyfelekért, mindezt hosszú távon, ennek érdekében az általa elérhető legelőnyösebb szolgáltatási konstrukciót kínálja. Annak érdekében, hogy a vállalkozások bizalmát elnyerje, a FŐGÁZ már a szolgáltatóváltás adminisztratív folyamatának kezdetén segítséget nyújt, míg később is dedikált ügyintézőt biztosít ügyfeleinek. A következő időszakra már elkötelezett kis- és középvállalkozások bizalmát is szeretnénk elnyerni, ezért már most érdemes ajánlatot kérni a FŐGÁZ-tól, akár a 2017/18-as gázévre. Mindezek mellett a FŐGÁZ a 160 éves szakmai tapasztalatára alapozva a lakossági szolgáltatás területén is mindent megtesz annak érdekében, hogy a TIGÁZ 1,2 millió ügyfelének átvétele után ősztől már minden egyetemes földgázfogyasztó ellátását szavatolja. Emiatt már különösen érdemes a FŐGÁZ-t választani a vállalkozás partnerének is, hiszen így egy társaságnál, gyorsan, biztonságosan lehet intézni az ügyeket magánemberként és cégvezetőként is.

- Milyen termékeket választhatnak a KKV ügyfelek?

 - A FŐGÁZ a 20 m3/óránál magasabb, de 100 m3/órát meg nem haladó teljesítményű gázmérővel rendelkező KKV partnerei számára úgynevezett „piaci trendet követő” és „fix” típusú termékeket biztosít, ezekre a vállalkozások a társaság honlapján akár percek alatt tudnak személyre szabott ajánlatot kérni. A „piaci trendet követő” típusú termék árszerkezete egyszerű és könnyen átlátható, a gázdíj az ellátási időszak alatt követi a gáztőzsde aktuális trendjeit. A „fix” típusú termék árszerkezete szintén könnyen áttekinthető, a gázdíj az ellátási időszak alatt független a földgáz és a deviza piaci változásoktól, a szerződés időszaka alatt fixen, árgarancia függvényében kiszámítható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!