Vásárosnamény hírei

2011.08.02. 00:28

Volunteering every day

Mi, vak és látássérült fiatalok testvérei, rokonai, barátai, iskolai és munkahelyi mindennapi kísérői, segítői az Európai Bizottság támogatásával és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében vakokat és látássérülteket támogató civil szervezetek (Vakok és Gyengénlátók Sz-Sz-B ...

Mi, vak és látássérült fiatalok testvérei, rokonai, barátai, iskolai és munkahelyi mindennapi kísérői, segítői az Európai Bizottság támogatásával és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében vakokat és látássérülteket támogató civil szervezetek (Vakok és Gyengénlátók Sz-Sz-B Megyei Egyesülete, Nyírségi Látássérültek Egyesülete, Fehér Bot Alapítvány, Segítő Kezek Alapítvány) közreműködésével a Youth in Action keretén belül vak és látássérült fiatalokkal 60-an ifjúsági cserét valósítunk meg Vásárosnaményban.

Az életünk, a küldetésünk, hogy segítsünk, s mi ezt önként, szívesen tesszük.

Az ifjúsági csere témája a vak és látássérült fiatalok mindennapi segítésének, mentorálásának és asszisztenciájának bemutatása, megismertetése, tapasztalataink átadása, egyúttal a résztvevő és a helyi fiatalok alkalmassá tétele a fogyatékkal élők segítését szolgáló önkéntes munka vállalására.

Célunk az önkéntes munka és az abban rejlő lehetőségek megismertetése és kiaknázása úgy, hogy a fiatalokat a tevékenységek során felkészítsük az önkéntes szolgálatra, a helyi önkéntességek vállalására és a fogyatékkal élők segítésére, mentorálására, asszisztenciájára.

Olaszországból két, Romániából négy, Szlovákiából hat vak vagy látássérült fiatal érkezett, mindannyian kísérővel. Közülük ketten siketvakok (velük jeltolmács jött), hárman fogyatékkal élők intézetében élnek, egy szlovák és egy magyar fiú mozgássérült.

Az önkéntesség európai évében a nagyrészt halmozottan hátrányos helyzetű román, szlovák, bolgár, olasz és magyar, izolált világban élő vak és csökkentlátó fiatallal, kísérővel és a partnercsoportokba beválasztott tapasztalt önkéntessel megismerjük az önkéntesség mibenlétét, kölcsönös előnyeit. Aktív szerepvállalásunkkal és a kompetenciákkal bíró támogató egyesületek, alapítványok, intézmények és a helyi fiatalok közreműködésével a vak és csökkentlátó fiatalok segítésének felemelő élményét mutatjuk és tanítjuk meg a látó résztvevő, helyi és térségbeli fiataloknak úgy, hogy segítő szerepünket megismerjék, gyakorolják s végül felelősen átvegyék.

Tevékenységeink az önzetlen segítés lelket melengető élményét közvetítők, önkéntességre buzdítók, üzenet értékűek, kompetenciákat fejlesztők, és társadalmi különbségeket elfedők (fehér botos közlekedés, a lakossági segítő készség lesi kamerázása, a segítő szerepének tudatosítása és illusztrálása önellátásban vagy vízi torna, rádiós rókavadászat alkalmával).

A projekt mentes a kirekesztéstől, a bármilyen megkülönböztetéstől, a fogyatékosság lenézésétől és az érzéketlenségtől. Nem-formális és informális tanulásunkat, személyiség fejlődésünket, az önkéntessé válást szolgálja.

Sokaknak ezúton is köszönjük erkölcsi és részvételi támogatását!

Szeretettel várunk minden érdeklődő vagy bekapcsolódni vágyó fiatalt Vásárosnaményba a Turistába!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!