Vásárosnamény hírei

2018.03.06. 15:43

Bővült az ernyőszervezet Vásárosnaményban

Vásárosnamény - Aláírták a Vásárosnamény és térsége foglalkoztatási paktumot.

Vásárosnamény - Aláírták a Vásárosnamény és térsége foglalkoztatási paktumot.

Sajátos helyzet, amikor egyszerre van jelen a munkanélküliség és a munkaerőhiány egy térségben.

Kevés a dolgozónk, vannak olyan munkaterületek, ahová évek óta saját magunk tanítjuk be a dolgozóinkat." Vámos Zoltán

A Vásárosnaményban és környékén működő vállalkozások is bővítenének, de aligha találnak szakképzett munkaerőt. Vállalják azt is, hogy saját képzéseikkel felkészítik az újonnan belépő dolgozóikat. A vásárosnaményi foglalkoztatási paktumban közel negyed milliárd forintot költhetnek elsősorban képzési programokra.

Cégek döntenek a képzésekről

– A textiliparban fellehető szakmunkáshiányon nem enyhít a szakképzés sem, szabó- varrónak egyre kevesebben jelentkeznek, vannak olyan munkaterületeink, ahová évek óta magunk képezzük dolgozóinkat – számolt be a helyi tapasztalatokról Vámos Zoltán a Berwin Ruhagyár Zrt. vezérigazgatója. A foglalkoztatási hálózatban azt reméljük, hamarabb, és hosszútávra találunk dolgozni akaró embereket, mert sok esetben visszalépnek a munkavállalók, azok is akiket pár hónap alatt sikerül betanítanunk.

Szakmunkásokra van szükség

Filep Sándor, a város polgár­mes­tere, bízik abban, hogy a foglalkoztatási paktummal tovább apadhat a közmunkások­ száma – Tavaly 530-an, az idén 300-an dolgoznak köz­mun­kában Vásárosnamény különböző intézményeiben. – Akiket vissza lehet vezetni a munka világába, és szeretnének dolgozni, képzést biztosítunk számukra. Az összeg, amit a paktum biztosít, nem kevés pénz – emelte ki a városvezető, hozzátette: most közvetlenül a cégeknél hasznosulhat.

A Vásárosnamény és térsége helyi foglalkoztatási paktumban 240 millió forintot költhetnek munkaerő-piaci képzésekre. A 36–40 hónapig tartó programba hozzávetőlegesen 150-200 embert vonnak be. A képzéseket a munkaerőpiac igényeihez igazítják.

– Minden szakterületen elvárás a modern technológiák ismerete. Ma már folyamatosan kell fejlődni, képzésekre járni a munkavállalóknak, – hívta fel a figyelmet dr. Tilki Attila a térség országgyűlési képviselője, aki arról beszélt: – A vidéki fiataloknak könnyen elérhető és a közelükben működő foglalkoztatási műhelyekre lenne szükség, ahol kellő gyakorlati tapasztalatokat szerezhetnek mielőtt kilépnek a munkaerőpiacra.

- KO -


Elutalták a forrásokat

Az uniós támogatású Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban 7 célterületre nyertek forrást a beregi térség önkormányzatai: összesen 2,2 milliárd forintnyi támogatást utalhat számukra az államkincstár – hangzott el. A TOP-os csomagban útépítések, infrastruktúra javító beruházások, intézményi korszerűsítések vannak, a fejlesztésekkel közvetett módon a beregi települések munkaügyi helyzetét is javítják. – A paktumok „többszereplős” ernyőszervezetként fogják össze a ciklus foglalkoztatási és képzési programjait, a hálózat egyre kiterjedtebb – jellemezte a programot Szabó István, a megyei közgyűlés alelnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!