Kisvárda hírei

2014.08.19. 17:24

Kisvárdára érkezett Várday Aladár

Kisvárda – A Várday István Városi Könyvtár, a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza, a Református és a Római katolikus templomok által határolt területen készül a város legújabb köztéri alkotása.

Kisvárda – A Várday István Városi Könyvtár, a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza, a Református és a Római katolikus templomok által határolt területen készül a város legújabb köztéri alkotása. Várday Aladár szobra által a magyar kultúrtörténet számára is jelentős az első magyar nyelven írt magánlevél íróját megörökítő alkotás gazdagítja a várost. Ezzel az alkotással méltóan emlékezve a város életében jelentős szerepet játszó Várday családra.

Ezen a területen nyer elhelyezést a város legújabb köztéri alkotása is: Várday Aladár szobra által a magyar kultúrtörténet számára is jelentős, az első magyar nyelven írt magánlevél íróját megörökítő alkotás gazdagítja a város köztéri alkotásainak számát. Az alkotással méltóan emlékezve a város életében jelentős szerepet játszó Várday családra. Várday Aladár Magyarország első, magyar nyelven írt magánlevelét –mely egy birtokvitáról szól– testvérének, Várday Miklósnak küldte Visegrádról Kisvárdára.

Az alkotó és az alkotásra való felkérés

Hlavács Viktor Kisvárdán született, itt végezte el az általános iskolát. Németh Béla, osztályfőnöke és rajztanára bíztatására középiskolai tanulmányait Nyíregyházán, a Képző– és Iparművészeti Szakközépiskola Üvegműves szakán végezte, ahol már a szobrászatba is belekóstolt. A szakmai érettségit követően Budapesten, a Magyar Iparművészeti Egyetemen, szilikátipari tervezőművész diplomát szerzett. De volt tanárai, Kovács Gyula és Pázmándy Antal keramikus művészek, nagy hatást gyakoroltak rá, akiket mestereiként tisztel, s több köztéri alkotásuk készítése közben dolgozhatott mellettük.

–Bátyám osztálytársa, Bodrog László (önkormányzati képviselő), akivel egy iskolába jártunk, 2012 végén keresett meg, –kezdte beszélgetésünket Hlavács Viktor– hogy kellene egy a városhoz szorosan kapcsolódó köztéri alkotás terve egy pályázathoz. A terv témája az első magyar nyelvű magán levél, az írója Várday Aladár, valamint az 1400–as évek vége Mátyás király udvara. Hogy ki is volt ez a személy, arról nagyon kevés információ volt. Ami engem ebben a témában megragadott az a millió volt, mely Mátyás korát jellemezte, mivel Várday Aladár a király közelében élt. A másik dolog, ami megragadott, hogy Kisvárda, mely ma az ország perifériáján van, akkor egy személyen keresztül mégis szoros kapcsolatban állt a „központtal”. Ez szerintem tartást adhat, a ma itt élőknek, hogy már1486–ban is volt egy olyan kisvárdai férfi, akinek személye összekötötte ezt a vidéket a központtal. A szobor egy térbeli, és időbeli utazást idéz meg és bemutatja a kapcsolatot is volt akkor, Visegrád és Kisvárda között.

Pályázati pénz és saját erő

A szobor elkészítésének és elhelyezésének összköltsége 6 millió 500 ezer forint, melyből 3 millió 500 ezer forintot egy, a Kisvárda Város Önkormányzata által sikeresen elnyert pályázatnak köszönhetően a Nemzeti Kulturális Alap költségvetése fedez, vissza nem térítendő támogatással. A fennmaradó összeg, vagyis három millió forint az önkormányzat saját büdzséjéből kerül kifizetésre.

A levélírás pillanata

–Az elkészülő alkotás a levélírás pillanatában ábrázolja Várday Aladárt. Megpróbáltam megidézni az a miliőt, a környezetet, ahol ez a levél íródott, s ahol Aladár élhetett. Remélem, hogy az itt elő embereknek a szobor megmutatja történelmi patináját, hogy nekünk, az itt élőknek már több száz éves, jegyzett múltunk van. Egy olyan szobrot szerettem volna készíteni, aminek kedvéért a városban sétáló emberek akár kitérőt is tesznek, hogy láthassák Aladárt és a kisvárdai sárkányt. Örülnék neki, ha Aladár szobra egyúttal egy társalgó, találkozási pont is lenne.

Érdeklődő látogatók a készülő alkotásnál

Mintegy három hete dolgoznak az alkotás munkálatain. Hlavács Viktor és Tordai Márta ötvösművész –a művész kedvese–, ők mindketten a Képző– és Iparművészeti Szakközépiskola és Kollégium–KISKÉPZŐ, tanárai, valamint Viktor édesanyja, Hlavács Jánosné Miskolczi Margit. Minden nap megtekinti a munkálatokat Bodrog László, aki maximális segítséget nyújt a munkák zavartalan végzéséhez. De besegítenek a közmunkások is, a legtöbbet és nagyon szorgalmasan Kovács Sándor valamint Simon Zoltán. A napi munkának nagyon sok látogatója van. Minden nap mást és mást láttat a készülő szobor. Sokan mondják, hogy már most is kellemes a szemnek, s ha valaki elgondolkodik a látottakon, akkor megtalálhatja benne a saját olvasatát. A készülő mű alapanyaga magas hőfokon égetet mázas kerámia.

Illő környezet megteremtése

–Az összetett szoborcsoport egy héten belül összeáll. Még a világítást kell megoldanom, –ami az égő gyertyához szükséges– s végső simításként a fugázással fejezzük be a konkrét alkotói munkát. Ezt követi a szoborhoz illeszkedő, dombokat kiépítő s újra parkosító tereprendezés, a végső környezet kialakítása – mondta zárszóként Hlavács Viktor szobrászművész.

Vincze Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!