Nyíregyháza

2024.05.15. 17:30

Habcsókos élvezet a téren

A 3500 szeletes tortát szombaton kóstolhatják meg a városlakók.

Száraz Anita

Forrás: Fotók: Dodó Ferenc

Ha városnap, akkor torta, ha torta, akkor Sipkay: ahogy az elmúlt években, úgy az idén is a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Sipkay Barna Technikumának oktatói és tanulói készítik el a városnapi rendezvénysorozat egyik fénypontját, Nyíregyháza tortáját. Takács Zoltán igazgató-helyettestől megtudtuk: ezen a héten az iskola 200 tanulója dolgozik azon, hogy szombaton mindenki elégedett legyen a desszerttel.

Bohém felvert

– Kollonay István mestercukrász irányításával egy nagy csapat készíti el a 3500 szeletes habcsókos mézes dió tortát, amihez 70 kilogramm lisztet, 2500 darab tojást, 96 liter tejet és 50 kiló citromot használnak fel. Gigantikus mennyiségű nyersanyagot kell feldolgozniuk, nagyrészt kézzel, ami komoly szaktudást igényel – mondta Takács Zoltán, és hozzátette: hétfőn kimérték a hozzávalókat, kedden pedig megsütötték a lapokat: az egyik réteg az úgynevezett bohém felvert, amihez tojásfehérjét használnak, a másikba tojássárgája, fahéj és dió is került. A krémhez a pörkölt diót ledarálták, tejkrémben megfőzték, s fehér csokival dúsították, de a süti fontos összetevője a barackíz is. Pénteken díszítenek és csomagolnak, azt pedig, hogy milyen lesz a végeredmény, szombaton mindenki eldöntheti: a tortát 15 órától kóstolhatják meg a városlakók a Kossuth téren.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában