Külföldi segítség

2024.05.16. 07:22

Gyanús tanácsadói szerződéssel szereztek pénzt Karácsony 2019-es kampányához

A több tízmillió forintos támogatás külföldről érkezhetett - mutat rá cikkében a Magyar Nemzet.

MW

Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond a DK, az MSZP és a Párbeszéd közös, 20 éve Európában című május elsejei ünnepségén a Városligetben 2024. május 1-jén

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Egy teljesen életszerűtlen, több szempontból is gyanús „tanácsadói” szerződéssel szerzett külföldről, a 2019-es önkormányzati választások előtt 112,5 millió forintot Mravik Zsolt egyszemélyes vállalkozása, a Bakony Rental Kft., amelyből gyorsan ki is vett 89,4 milliót a tulajdonos-ügyvezető, majd ebből a pénzből továbbítottak 75 millió forintot, amely minden bizonnyal Karácsony Gergely kampányában „hasznosult”. 

A Magyar Nemzet szombaton részletes tényfeltáró cikkben mutatta be, hogy a baloldal főpolgármester-jelöltjének kampányára a pénzt 2019-ben a Mindenki Budapestért (Mibu) Egyesület bonyolította, a szükséges pénzforrást pedig kísértetiesen hasonló módon teremtették elő, mint a szintén Karácsony nevével fémjelzett 99 Mozgalom a 2021-es baloldali előválasztási kampányban. Utóbbi esetben a félmilliárd forint valódi forrására egyelőre nem derült fény, az viszont ismert, hogy az összeg döntő hányadát euróban és angol fontban fizette be a 99 Mozgalom bankszámlájára ugyanaz a Perjés Gábor, aki már 2019-ben a Mibu vezetőjeként is feltűnt hasonló szerepben. 

Karácsony öt évvel ezelőtti főpolgármester-jelölti kampánya esetében viszont konkrétan tudni lehet, hogy a több tízmillió forintos támogatás külföldről érkezett, a fent nevezett Bakony Rental Kft. közvetítésével.

A Magyar Nemzet cikkében rámutat, melyek azok a gyanús körülmények, amelyek arra engednek következtetni, hogy az autókölcsönző cég tanácsadói szerződése csupán egy fedő sztori, amely a külföldi pénzügyi támogatás leplezését szolgálta.

A cégbírósági adatok szerint Mravik Zsolt 2018. március 5-én alapította a vállalkozást Bakony Waste Energy Kft. néven, a cég akkor még üzem- és tüzelőanyag nagykereskedelemmel foglalkozott. A vállalkozást 2019 februárjában átnevezték, ekkor kapta meg a Bakony Rental Kft. nevet.

A cégnek a mai napig egyedüli tulajdonosa és ügyvezetője Mravik Zsolt, jogi képviselője Tordai Csaba – a főpolgármester jogi főtanácsadója –, a székhelye pedig kettejük közös lakcímére van bejegyezve. Az életvitelszerűen együtt lévő Tordai–Mravik páros a földhivatali nyilvántartás szerint ötven-ötven százalékban tulajdonosa a Budapest XIII. kerületi, Váci út 34. szám alatt található 122 négyzetméteres lakásnak.

A Bakony Rental történetében fontos változás állt be nem sokkal az átnevezés után, 2019 augusztusában, amikor is új tevékenységi körökkel, nevezetesen közvélemény-kutatással, valamint társadalomtudományi humán kutatással, fejlesztéssel bővítették a „portfóliót.”

A fő tevékenységük azonban továbbra is a gépjármű-bérbeadás maradt, ami azt jelzi, hogy a tanácsadást eleve csupán mellékes, egyszeri alkalomra tervezték. Ezt a feltételezést erősíti az a tény is, hogy a cégadatbázisból kiderül, a legutóbbi önkormányzati választás évében Mravik vállalkozása brutális, 238-szoros árbevétel-növekedést produkált: a korábbi 500 ezer forintról 119,2 millióra nőtt az összeg, viszont a következő években a nettó árbevétele egyszer sem emelkedett húszmillió forint fölé, azaz a 2019-es kampányév mutat egyedül kiugró eredményt. Sem előtte,sem után nem volt hasonló nagyságrendű árbevétele a cégnek, a tanácsadói szerződés egyetlen, egyszeri alkalomnak bizonyult. 

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

Budai Gyula: a korrupciós ügyekért a politikai felelősség Karácsony Gergelyé

Egyértelműen Karácsony Gergely főpolgármester a politikai felelőse a városházával, a Lánchíd felújításával és a kampányfinanszírozással kapcsolatos korrupciós ügyeknek - erről beszélt Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő az M1 aktuális csatornán csütörtök reggel.

A kormánypárti politikus elmondta, hogy már folynak nyomozások például a Lánchíd felújításával kapcsolatban, ám a Magyar Nemzet múlt heti tényfeltáró cikke alapján a napokban újabb feljelentést tett. Ezúttal azért, mert Karácsony Gergely feltehetően már 2019-ben is külföldről finanszírozta főpolgármesteri kampányát.   

Budai Gyula kifejtette: a Magyar Nemzet cikke "konkrét bizonyítékokat" tartalmazott arról, hogy a Mravik Zsolt tulajdonában lévő Bakony Rental Kft. tanácsadói szerződés nyomán 112 millió forintot kapott külföldről, s ebből 75 millió forintot egy városházi dolgozón keresztül eljuttatott Perjés Gábornak, aki a Mindenki Budapestért Egyesület vezetője és a 2022-es kampány finanszírozásában is részt vett.   

A fideszes politikus szerint ebből a pénzből finanszírozták Karácsony Gergely 2019-es főpolgármesteri kampányát. Ezek a személyek - részben Tordai Csabán, a főpolgármester jogi tanácsadóján keresztül - Karácsony Gergelyhez köthetők, tehát ugyanaz a személyi kör ugyanazokkal módszerekkel vett részt a 2019-es és a 2021-22-es kampány finanszírozásában.       

A külföldről érkező pénzt először legalizálják, majd a "betolják" a kampányba 

- magyarázta Budai Gyula.   

A Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a kormánypárti politikus elmondta: az újabb ügyben költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanúja merülhet fel, miközben még le se zárult a Lánchíd felújítási botránya, ahol 1,5 milliárdot "elloptak" és közvetítőkön keresztül Karácsony Gergelyhez vagy a környezetéhez juttattak el.   

A politikai felelősség egyértelműen Karácsony Gergelyé, a konkrét jogi felelősséget majd a hatóságok állapítják meg a büntetőeljárásokban 

- tette hozzá.   

Karácsony Gergely se a Lánchíd-felújítás, se a Városháza eladása ügyében "nem mondott semmit", miközben az elmúlt 5 évet "korrupciós ügyek tömkelege" jellemzi a főpolgármester és az ellenzéki polgármesterek vonatkozásában is - vélekedett a kormánypárti politikus a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.ával, a Lánchíd felújításával és a kampányfinanszírozással kapcsolatos korrupciós ügyeknek - erről beszélt Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő az M1 aktuális csatornán csütörtök reggel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában