Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.04.04. 20:42

Kórházmustra a neten. Mire jó?

<p>Miskolc - A legtöbb panasz a budapesti Jahn Ferenc Kórház betegjogi képviselőjéhez érkezett tavaly, összesen 321. Ezzel szemben a mi megyei kórházunkba 64, az újhelyi kórházba 14.&#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/az-ebf-a-programrol/cn/boon-news-em_01-20080404-070717"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>Az EBF a programról </B></A>&#160;<dia width="900" height="700" alt="Kórházmustra 2008.04.04."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/K_rh_zmustra_2008_04_04_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Kórházmustra 2008.04.04." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/egeszsegugy.mpg/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) honlapján találtuk a fenti adatokat, amelyek ( a www.ebf.hu webcímen) hétfő óta érhetők el.
Ezeket és még sok száz kórházakról szóló adatot gyűjtött össze az Indikátor 2008 elnevezésű programjában az EBF. Az adatokról maguk a kórházak nyilatkoztak a felügyeletnek, bár nem volt kötelező a válaszadás, mégis az intézmények 80 százaléka küldte vissza a kérdőívet. A felügyelet szerint a program elkészítésének indoka: „mindenkinek joga van megismerni annak az ellátórendszernek a működését, amely az ő egészségéért dolgozik, és amelyet a járulékokon és adókon keresztül ő finanszíroz.”

Nem mérvadóak

De hogy mit szólnak a listához a megye kórházvezetői? Több intézményigazgató kérte, később kérdezzük, mert még nem sikerült megnézni a honlapot. Dr. Trencsényi Erzsébet, a kazincbarcikai kórház igazgatója viszont sok olyan adatot lát rajta, ami szerinte nem mérvadó. Példaként említi azokat az adatokat, miszerint a kórházaknak hány elindított perük van. Szerinte a perek egy része akár indokolatlan is lehet, tehát nem biztos, hogy ez alapján kell egy kórházat megítélni. Úgy látja, hogy túl sok az intézmények adottságait tükröző adat, holott ezekről nem tehetnek a kórházak. Könnyebb annak az intézménynek, amelyet most újítottak fel: elmondhatják például, hogy minden kórtermükben van WC. Ám ezek az adottságok nem minősítik a kórházban folyó gyógyító munkát.

Effelé bővítsék

Megemlítettük, hogy hiányolunk bizonyos adatokat a listáról, azokat, amelyek az egyes osztályok munkájára kérdeznek rá. (Például hogy mekkora a császármetszéssel szültek aránya a szülészeteken, vagy az infarktussal bekerülteknek mekkora a túlélési aránya.) Trencsényi Erzsébet megjegyezte, ő is hiányolja ezeket, de erre irányuló kérdések nem voltak a kérdőíven. Ha megkérdezik majd a véleményét, (a felügyelet tervezi) akkor azt fogja ajánlani, hogy effelé bővítsék a listát. Mert szerinte ezek a kérdések lennének az igazán mérvadóak: a hasonló profilú osztályok szakmai adatait volna igazán értelme összehasonlítgatni.

Böngésztük...

Régiók, megyék szerint vizsgálhatjuk az egészségügyi intézmények adatait, sőt, össze is hasonlíthatjuk azokat a honlapon. Egyszerre három kórházét, de országos „ranglista” is felállítható kérdésenként a program segítségével.
Hogy mi derült ki számunkra? Többek között megtudhattuk, hogy mely kórházban hány menü közül választhat a beteg, hogy mely intézmények kórtermeiben érhető el az internet, hogy hol (nem) adnak tisztálkodószereket és evőeszközt a kórházi ellátásra szorulóknak. Kiderülhet az is, hogy az intézmények negyedében kizárólag munkaidőben van szakrendelés, a kórházak fele nincs akadálymentesítve.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!