Helyi közélet

2017.10.02. 08:25

Az utóbbi években sikk lett gombát szedni

Nyíregyháza - Az őszi időszakban fokozottabban kell figyelni a gombák bevizsgáltatására.

Nyíregyháza - Az őszi időszakban fokozottabban kell figyelni a gombák bevizsgáltatására.

A gomba finom és egészséges táplálék, azonban ha elmulasztjuk a szükséges óvintézkedéseket, könnyen válhatunk gombamérgezés áldozatává. A hűvös, csapadékos ősz kedvez a gombák fejlődésének.

Naponta átlagosan 150–200 érdeklődő érkezik." Dudás Roland

Öt mentő keltett riadalmat Pusztadoboson a minap. Kiderült, hogy nyolc személyt szállítottak gombamérgezéssel kórházba, akik azóta már jobban vannak. Két család fogyasztott az ismerősük által szedett, ellenőrizetlen gombából. A hányással, hasi görcsökkel járó tünetek az ebéd elfogyasztása után jelentkeztek.

Nem mindenki ilyen szerencsés: feltehetően gombamérgezésben hunyt el egy nő a nagykanizsai kórházban – erősítette meg az MTI információját a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója. Brünner Szilveszter elmondta: csütörtökön szállítottak be gombamérgezés gyanújával egy idősebb házaspárt az intézménybe. A sürgősségi ellátásukat követően a gasztroenterológiai osztályra kerültek, de az asszony – aki vélhetően nagyobb mennyiségben fogyasztott gombából – meghalt.

Megmentette a család életét

A nyíregyházi Debreceni József amatőr gombász, aki ügyel a részletekre. A Búza téri piaccsarnokban visszatérő vendégként szereti bevizsgáltatni az általa szedett gombákat. – Az örökösföldi réten gyűjtöttem ezt, és bár felismerem, az a biztos, ha a szakértő is megerősíti. Amit most hazaviszek, abból hagymás gomba lesz – mutatott a kosarában megpihenő kalaposokra.

A pult túloldalán ácsorgó Dudás Rolandot nem lehet zavarba hozni. Elvégezte a Szent István Egyetem másfél éves kurzusát, azóta tárt karokkal fogadja a betérőket, akik hétfőtől szombatig 7-tól 13 óráig, vasárnaponként pedig 7-től 11-ig térhetnek be a gombavizsgálóhoz.

Dudás Roland gombamustra közben

– Gyakran előfordul, hogy már a nyitás előtt többen az ajtó előtt toporognak. Egyébként is azt tapasztaljuk, hogy az elmúlt években megnőtt a kedv, szinte sikk lett gombát szedni. Ugyanakkor sokan vannak, akik megbíznak önmagukban, és nem hozzák el ide a zsákmányt. Pedig célszerű megnézetni, hiszen a napokban is itt járt egy kétgyermekes család, és hiába hoztak sok erdei csiperkét, közéjük keveredett néhány gyilkos galóca, ezért aztán mind a két kosarat ki kellett üríteni. Tulajdonképpen megmentettem őket. Ha mérgező keveredik az ehető közé, akkor az is ehetetlenné válik.

– A saját bőrömön érzem, hogy tart a szezon, hiszen napi átlagban százötven–kétszáz érdeklődő érkezik hozzánk – folytatta Dudás Roland. – Úgy tudom, hogy akkor indítanak tanfolyamot, ha legalább húszan vesznek részt rajta. Ismerek két nyíregyházit, akik átjárnak Debrecenbe képzésre, ami OKJ-s végzettséget ad.

Újabb látogató érkezik, saját bevallása szerint tizennégy éve szedi a gombát Nyírszőlősön. – Nagyon szépek ezek az őzlábgombák. Tegnap is kirántottam, fasírt is készült belőle, és tejfelesen is ízletes.

– Próbálta már tölteni? – kérdez közbe Roland, majd a fejcsóválás után tanácsot is ad: – Olyat kell beletenni, mintha csirkét töltene. Viszont ezt a piruló őzlábat vegyük ki a dobozból, mert ez eseti érzékenységet okoz – javasolja.

Óvakodj a karbolszagtól!

A bajuszos úr reklámszatyorjában négy, számára beazonosíthatatlan példány pihen.

– Ez fehér tarlógomba, nem ehető. Fiatalon még ízletes, de fogyasztását nem ajánljuk, mert leginkább szennyezett élőhelyeken fordul elő – hangzik az értékelés.

– Mostanság a szegfűgomba, a csiperke, a vargánya és az őzlábgomba számít slágernek, a másik véglet pedig a karbolszagú csiperke és a begöngyöltszélű cölöpgomba. Ez utóbbiaktól óva intek mindenkit. Aki nem tudja, hogy mi az, hozza el, és kiválogatjuk. Fő az óvatosság, és első az emberélet!

- KM-LTL -


A tej jelentősen enyhítette a mérgezést

– A Zempléni-hegységben vettünk hétvégi házat, s a Hollóházán élő keresztanyám meglátogatott bennünket – elevenítette fel egy kellemetlen emlékét nyíregyházi olvasónk.

– Nem jött üres kézzel, gombát is hozott nekünk, amit édesanyám elkészített. Megbíztunk a rokonunkban, hiszen hegyi ember volt, jól ismerte a gombákat. Csakhogy az étel elfogyasztása után a feleségem hányni kezdett, aztán nem sokkal később a nagyszülők is rosszul lettek, majd én is. Szerencse, hogy a két kisfiunknak nem adtunk az ételből, nekik semmi bajuk nem volt. A sátoraljaújhelyi mentőket riadóztattuk, a feleségemet és a szüleimet bevitték gyomormosásra, de én maradtam a házban a két kisfiúval.

– Mint utólag kiderült, hánytató galambgomba is volt a kalaposok között. A hegyi emberek, ha hozzá vannak szokva, nem lesznek rosszul, de a mi városi gyomrunkat azonnal kikészítette. Én a vacsora után tejet ittam, s az jórészt hatástalanította mérget, de így is hol a mosdóban, hol az illemhelyen voltam. A történetünk szerencsésen ért véget, de akár tragédia is történhetett volna. Azóta is szoktunk gombát enni. Lehet bármilyen közeli családtag, akitől éppen kapjuk, most már csak úgy vagyunk nyugodtak, ha szakértővel is megnézetjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában