Kisvárda hírei

2013.11.08. 15:33

Az ellátásuk segítése mellett, bevásárlás, beszélgetés, törődés

Kisvárda - Az idős emberek, a 80 év felettiek, legnagyobb gondja az egyedüllét. Egy közösség erejét pedig az határozza meg, hogy a rászorulóknak milyen segítséget tud nyújtani.

Kisvárda - Az idős emberek, a 80 év felettiek, legnagyobb gondja az egyedüllét. Egy közösség erejét pedig az határozza meg, hogy a rászorulóknak milyen segítséget tud nyújtani.

A Segítő Kezek az Idősek Biztonságáért mintaprogram részére nagyobb mennyiségű ruha felajánlás érkezett. Az ajándékozó vállalkozó ezzel kívánta támogatni az idősek segítségére létrejött programot – mondta beszélgetésünk kezdetén Jeneiné dr. Rubovszky Csilla idősügyi miniszteri biztos Kisvárdán, a pénteken –november 8–án– megrendezett ruhaosztáson.

A kezdeményezők

Az ország két végpontja Kisvárda és Szombathely között középen Belváros–Lipótváros (V. kerület) együttműködési megállapodás aláírására került sor Budapesten a Képviselői Irodaházban, április 9–én. Elsőként e három önkormányzat indította el azt az országos –idősek otthoni gondozását célzó programot. A szeptembertől országossá vált programban, november 1– től már 125 önkormányzat csatlakozott az idősek segítségnyújtásához.

Felső–Szabolcs központjában Kisvárdán a Nappali Ellátást nyújtó Intézményben történt a ruhaosztás. Az intézményben az adományt fogadta és az –mintegy négyezer darab ruhát– az időseknek átadta Jeneiné dr. Rubovszky Csilla idősügyi miniszteri biztos, dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő, és Leleszi Tibor polgármester.

– A belvárosi ruhaosztást követően, amit örömmel fogadtak a szép korúak, ugyanezt tapasztaltam Kisvárdán is, ahol a felajánlott ruhamennyiség közel kétharmadát hoztuk le. A már működő program tapasztalatait összegezve minden reményünk meg van egy sikeres kormány elő kerülő előterjesztés benyújtására, hogy országosan is tovább folytassuk az idősek otthoni gondozásának magányt enyhítő programját. Hazánkban a lakosság mintegy öt százaléka nyolcvan évnél idősebb, és humánus a cél, hogy ezek az idős emberek minél tovább saját otthonukban élhessenek az együttműködésben résztvevők segítségével. Szabolcs–Szatmár–Bereg megyéből, a program elindításában résztvevő Kisvárda mellett, szeptember 1–től, már Vásárosnamény, Fehérgyarmat, Mátészalka, Kemecse és Balkány, november 1–től pedig Nagyhalász és Napkor is csatlakozott. – mondta befejezésül Jeneiné Dr. Rubovszky Csilla idősügyi miniszteri biztos az V. kerület alpolgármestere.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!