Nyíregyháza hírei

2013.02.11. 13:12

Hamarosan célba ér, de vajon célt ér-e az éhségmenet?

Nyíregyháza, Budapest - A fővárosban demonstrálók nem várnak csodát, de bíznak benne, hogy nem hiába áztak-fáztak, meneteltek.

Nyíregyháza, Budapest - A fővárosban demonstrálók nem várnak csodát, de bíznak benne, hogy nem hiába áztak-fáztak, meneteltek.

Az ország kilenc megyéjéből indult útnak a „Munkát! Kenyeret! Tisztességes béreket!” követelők tábora Budapestre február elején. A szabolcsi éhségmenet – melyben megyénk számos települése (Nyíregyháza, Sonkád, Györtelek, Nyírbátor, Ököritófülpös, Levelek, Demecser, Nyírmeggyes, Szamossályi) képviselteti magát úgy településvezetők, mint kilátástalan helyzetben lévő, hétköznapi emberek személyében – hétfő délután érkezett meg az Alkotmány utcába. A transzparenseket magasba emelők üzenete az ország vezetőinek: sem a segélyből, sem a közmunkás bérből nem lehet megélni, fizetni a rezsit, élelemről, tüzelőről gondoskodni.

Nem kergetnek illúziókat

Halmi József, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei éhségmenet koordinátora, az MSZP megyei alelnöke lapunknak elmondta: a kormány és a szélsőjobb mindent elkövet, hogy hiteltelenné, komolytalanná tegye, ha úgy tetszik, leértékelje a tömegeket megszólító és tettre sarkalló, nem pártkampány célú, ugyanakkor az elfogadható bérek, az igazságos közteherviselés mellett „kampányoló” éhségmenetet.

– A menetelők nagy része állástalan vagy közmunkás, akit nem érdekel a politika, a párthovatartozás, csak az foglalkoztatja, hogy legyen munkája, fizetése, és gondoskodni tudjon a családjáról. A menetelők óriási kitartásról és elszántságról tettek tanúbizonyságot, hiszen napokon át dacoltak esővel, hóval, faggyal, széllel. Nem luxus szállodákban, hanem koros épületekben, matracokon pihentek meg éjszaka, néhol még zuhanyzó sem volt. Másnap újult erővel, egymást segítve rótták újra a kilométereket.

Györtelek polgármestere hozzátette: maga is volt munkanélküli és közmunkás, ezért maximálisan átérzi a kilátástalan helyzetben lévők sorsát. – Polgármesterként is úgy érzem, itt a helyem a menetelők között. Nem várhatunk csodát a fővárosi demonstrációtól, de reméljük, hogy lesz eredménye az országos megmozdulásnak – fogalmazott Halmi József.

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!