Nagyvilág

2010.08.31. 16:54

Eladó a kárpátaljai Dobó-pince

<p>Az egykori Dobó-birtokon, a kárpátaljai Szerednyén árverésre bocsátják azt a történelmi emlékhelyként számon tartott borpincét, melyet a hagyomány szerint a hős egri várvédő, Dobó István építtette török foglyaival – adta hírül a Kárpátinfo.net hírportál.</p>

Az egyik ukrajnai hírportál értesülései szerint a borospince eladó, pedig éppen ennek a pincének köszönheti az Ungvár és Munkács közt pont félúton fekvő Szerednye a kárpátaljai borok fővárosa címet. A szerednyei borospince egyébként az UNESCO által nyilvántartott legjobb európai borospincék tízes listáján is szerepel.

A szájhagyomány úgy tartja, hogy a pincét föld alatti folyosó köti össze az ungvári, valamint a munkácsi várral. Ez természetesen csupán legenda, ám a pincerendszer e legendák nélkül is különleges hely. A bortárolás szempontjából a különlegességét részben az állandó levegőhőmérséklet, részben a vulkanikus sziklafal pórusain beszivárgó tiszta levegő által biztosított egyedi mikroklíma adja.

A szerednyei szőlészetben az európai fajtákkal beültetett terület meghaladja a kétszáz hektárt. Túlnyomó részük az úgynevezett világfajták: a Cabernet Sauvignon, a Merlot, az Olasz Rizling, a Müller Tourgau, na és természetesen a nagyüzemnek és Kárpátaljának oly sok dicsőséget hozó Piros Tramini, a híres Trojanda Zakarpattya alapanyaga. Az itteni szőlészek kifinomult ízléséről tanúskodik, hogy a Szerednyét övező dombokon továbbra is jelentős területet foglalnak el az Irsay Olivérrel és a Müller Tourgauval beültetett táblák. Az agráripari vállalat nevét adó Leányka szintén a kedvencek közé tartozik.

Az ide látogató turistáknak egy borkóstolás ára személyenként 30-34 hrivnya (800-1000 forint). A borkóstoló után a vendégek vásárolhatnak is azokból a borokból, amelyek leginkább megtetszettek nekik. Az Izabella alapanyagból készült borok ára tíz-harminc hrivnya (300-800 forint) között mozog, de az európai fajtákból készült száraz borok literje is hasonló árfekvésű.

– Palkó István, Ukrajna/Kárpátalja –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!