Járvány

2020.04.26. 21:18

Mikor lehet újra gyors gazdasági növekedésre számítani?

Bár sok a bizonytalanság, a remények szerint jövőre már csak rossz emlék lesz a járvány.

Forrás: Shutterstock

A koronavírus-járvány első sokkján lassan túljutunk, ugyanakkor nagyon bizonytalan még, milyen ütemben normalizálódik a gazdasági és társadalmi élet.

A Magyar Nemzet cikke megnézte, vajon ezen a túlmenően a járvány időszakát megelőző gyors gazdasági növekedés mikor térhet vissza Magyarországon.

Idén a korábbi évek rendkívül gyors gazdasági növekedésénél eleve alacsonyabb ütemre lehetett számítani a világgazdasági konjunktúra lassulása és egyes geopolitikai hatások (mint az amerikai–kínai vámháború vagy a brexit következményei) miatt.

A hirtelen megjelent és világméretűvé vált járvány azonban mindent felborított, a legtöbb ország idén recesszióval, gazdasági csökkenéssel számol, de nagyon sok függ attól, hogy milyen ütemben sikerül a gazdasági életet normalizálni.

A legtöbben arra számítanak, hogy a mostani első sokk lezajlása után fokozatos lesz a gazdaság helyreállítása, még akkor is, ha esetleg a járvány lassan, esetleg hullámokban zajlik le. Természetesen egy esetleges védőoltás vagy hatékony kezelési mód meggyorsítaná a folyamatot, ezzel ugyanakkor nehéz kalkulálni, abban viszont lehet bízni, hogy néhány hónap alatt már sikerül egy olyan optimális szintet kialakítani, amikor az egészségügyi ellátórendszerek rutinosan kezelik a helyzetet megfelelő kapacitásokkal, így az élet, ha egyelőre nem is teljesen, de nagyrészt normalizálható.

Egy ilyen helyzet már kedvező a mostani állapothoz képest, de önmagában nem elegendő egy gyors gazdasági növekedés beindulásához. Annak feltétele az, hogy világszerte konszolidálódjon a helyzet, így felfuthasson a szokásos szintre a gazdaság húzóerejét adó magyar export, sőt tovább növekedhessen a korábbi terveknek megfelelően, a közelmúltban létrehozott és most elkészülő új beruházások termőre fordulásával.

Ehhez az kell, hogy a meglévő korlátozások túlnyomó többsége megszűnjön: lényegében szabadon lehessen mozogni országokon belül és országok között: a közlekedés akadálytalanná váljon, megindulhasson a turizmus, sőt felfuthasson a járvány előtti szintre, és ami a legfontosabb: az elveszett munkahelyek nagy része újra létrejöjjön, a lakosság jövedelme és így vásárlóereje elérje a válság előtti szintet.

Úgy vélhetjük, hogy a fogyasztásra lesz igény: sok felmérés mutatja azt, hogy a kényszerűen bezárt emberek milliói, sőt milliárdjai alig várják, hogy megmozdulhassanak, sőt nyaralni utazhassanak.

Az sem kizárt, hogy sokan pótolni akarják az elmulasztott utazásokat vagy akár éttermi vacsorákat, nem beszélve számtalan egyéb szolgáltatásról, és ez akár hirtelen nagyobb keresletet is generálhat a szokásosnál. Ez persze önmagában csak arra elegendő, hogy pótolja a mostani kiesést, ugyanakkor már egy olyan egészséges gazdasági helyzetet teremtene, ami lehetővé teszi a gazdasági növekedés felpörgetését, különösen, ha Magyarország viszonylag jól, kevéssé sérült állapotban kerül ki a válságból.

A kérdés már csak az, hogy minderre mikor van esély? Gyanítható, hogy a korlátozások feloldása óvatos lesz, hisz a járvány lezajlásának menedzselése óriási felelősséget ró a kormányokra.

Azonban úgy véljük, hogy ha semmilyen előre nem látható esemény nem zavarja meg a normalizációt, akkor az idei év végére már csak kevés olyan területe marad az életnek, ahol még kényelmetlenségekkel, korlátozásokkal kell szembesülnünk, ami gátolná a fogyasztást és a gazdasági tevékenységet. Ebből kiindulva a jövő év már lényegében a nagy fellélegzés időszaka lehet, amikor az emberek többsége már nem fél, és a normalitáshoz való visszatérésen túl még pótolni is szeretné, ami elmaradt, persze az anyagi lehetőségekhez képest. Ez már lehetővé tenné, hogy 2021-ben egy legalább olyan dinamikus növekedést láthassunk a magyar gazdaságban, mint amilyet az idei évre vártunk a válságot megelőzően – írja a lap.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában