Amire nálunk kevesebb jut

Nem mozizunk kevesebbet, mint az ország más részein élők, sőt!
Nem mozizunk kevesebbet, mint az ország más részein élők, sőt! - © Illusztráció: Getty Images
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Az adatok szerint az ország keleti részében élők jóval kevesebbet költhetnek kultúrára, szórakozásra, utazásra.


A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) fogyasztási adatai szerint ezek közül is leginkább Észak-Magyarország és az Észak-Alföld van leszakadva az élmezőnytől, a régiók közötti különbségek az elmúlt egy évben pedig csak tovább nőttek. A Közép-Magyarországon élők, azaz a budapestiek és a környékbeli települések lakói az országos átlag negyedével többet költhetnek ruházatukra, utazásaikra, vagy éppen az étkezésükre, miközben a szabolcsiak feleennyivel kénytelenek beérni.

A részvételi díj eltérő

– Az utazók számát tekintve a keleti és északkeleti térség lakosságának a körében ugyanakkora az igény és az érdeklődés az utazás iránt, mint az ország többi részében, a különbség az egy főre eső alacsonyabb részvételi díjakban található – mondta el lapunknak Termes Nóra, az IBUSZ utazási irodák Kft. marketing-igazgatója.

– Az érdeklődés tehát ugyanakkora, csak kevesebbért utaznak. A keleti régióból is sorra indulnak a szervezett buszos kirándulások külföldre, ezeknek a számában lényeges eltérés nem található. Az utazási irodánkba jelentkező vendégek legnépszerűbb úticélja idén Görögország volt. Ide is inkább szervezetten indulnak, egyénileg, saját autóval kevesebben mennek – talán a tengerpart relatíve nagyobb távolsága miatt. Az elmúlt évekhez képest nem romlott az északkeleti régió helyzete a kiutazókat tekintve az ország nyugati részében élőkkel szemben, sőt némi javulást is mutat az adat, összességében nagyobb létszámot utaztattunk, egyedül az egy főre eső kiadások nem emelkedtek jelentősen. Jelentős törzsutas állománnyal rendelkezünk, akik évről évre visszatérnek, ugyanakkor érezzük a fiatalabb korosztály egyre erősödő érdeklődését, akik egyelőre még az olcsóbb utakat keresik.

Megelőzzük Debrecent

– Méretbeli kategóriatársaihoz képest a nyíregyházi Cinema City remekül teljesít. A hat teremből álló komplexum 2013-ban tizenöt százalékkal látogatottabb volt, mint egy évvel korábban. Ha a debreceni testvérmozit nézzük, azzal együtt, hogy Nyíregyháza majdhogynem fele annyi lakóval rendelkezik szomszéd városánál, a látogatók száma a befogadóképesség és a lakosság arányában megelőzi Debrecent, akárcsak a győri, vagy a soproni mozit – tájékoztatott Buda Andrea, az I.T. Cinema City kft. marketing és PR-igazgatója.

– Ebből is látható, hogy az északkeleti térség semmivel sem költ kevesebbet a szórakozás ezen formájára. Olyannyira, hogy ez év januárja és augusztusa között hat százalékkal többen moziztak a térségben, mint az előző év ugyanezen időszakában.

Nálunk ezen spórolnak

– Ha csak abból az alapvetésből indulunk ki, hogy egyes munkakörökben egy budapesti alkalmazott több tízezer forinttal magasabb fizetést kap ugyanazért a munkáért, mint szabolcsi kollégája, akkor van igazság abban, hogy ki és mennyit költhet szórakozásra vagy éppen étkezésre – morfondírozott Puskás Ákos, a nyíregyházi Nagymama kifőzdéjének tulajdonosa, aki Budapesten is csillapította az emberek éhségét.

– A fővárosban foglalkoztatott, kvalifikált dolgozó megengedheti magának, hogy hétfőtől péntekig étteremben ebédeljen, Nyíregyházán ezzel szemben hétfőn elhozza otthonról a vasárnapi ebéd maradékát, pénteken pedig megy (siet) haza, így nem ül be egy kifőzdébe, hogy megebédeljen. Nálunk így spórolnak, mi pedig heti 3 nappal számolunk. A budapestiek hetente kétszer mennek moziba és utána szívesen vacsoráznak valahol, ezzel szemben Szabolcsban félévente egyszer vesznek mozijegyet, de arra már nem is gondolnak, hogy beüljenek a film után valahová – osztotta meg a tapasztalatait lapunkkal Puskás Ákos és zárómondatként hozzátette: amiben nincs különbség, hogy a szegény ember az Pesten is szegény!

KM
hirdetés