Helyi közélet

2017.02.15. 11:39

Téltemetés vidámsággal

Nyíregyháza - A jelképes összegért megvásárolható belépőjegy mellé farsangi fánkot is adnak.

Nyíregyháza - A jelképes összegért megvásárolható belépőjegy mellé farsangi fánkot is adnak.

Ideje volna már elűzni végre a telet. Ugyanezt gondolhatták a Sóstói Múzeumfalu munkatársai is, hiszen olyan hagyományápoló rendezvénnyel nyitják az új évet február 18-án, amely ilyesmire különösen alkalmas.

Fergeteges szatmári hangulat

Nyilvánvalóan a farsangról van szó, amelyről a néphit azt tartja: vidámságával, lármás, mulatozós, jókedvre derítő természetével télűzésben a leghatásosabb. Ám a hamisítatlan farsangi pillanatok elképzelhetetlenek jól felkészült hangulatfelelősök nélkül, éppen ezért a szervezők a panyolai Szamosparti Nyugdíjas Klub tagjait hívták segítségül, jól tudva, hogy a szatmári farsangoknak nincs párja. Ott ugyanis még ma is olyan jelmezekbe, maskarákba bújnak, amilyenekben nagyszüleink is bolondoztak egykoron.

– A farsangnak egészen az 1960-as évekig élő hagyománya volt a téltemetéshez kapcsolódóan a szatmári falvakban – árulta el a rendezvény sajtótájékoztatóján dr. Szabó Sarolta igazgató. – A téli időszakban ez volt egyik legkedveltebb szórakozási lehetőség a fiatalok számára. Ilyenkor nem csupán kifigurázták a zord időszakot – áltemetést vagy álesküvőt tartva –, de az újjászülető életet is ünnepelték. Ezt idézzük meg mi is fölvonulással, falucsúfolókkal, zsánerfigurák megjelenítésével szombaton 14 órától.

Persze, nem kell egész nap kinn fagyoskodnia senkinek a hidegben, ugyanis a mulatság meleg helyen, az újlétai uradalmi magtárépületben folytatódik. A Panyoláról érkezett farsangosok itt a fonók hangulatát készülnek a felnőttek és a gyermekek köré varázsolni.

Tánc és gasztronómia

Az intézményvezető elárulta azt is, hogy bár a város valamennyi néptáncegyüttesével szoros kapcsolatot ápolnak, s igyekeznek is foglalkoztatni őket a különféle alkalmak valamelyikén, ezúttal a Nyírség Táncegyüttes hivatott arra, hogy kedvet csináljon a délutáni tánchoz, amihez a Bürkös zenekar szolgáltatja a talp­alávalót. S amíg a szülők, s idősebbek ropják, a gyerekek olyan álarcokat készíthetnek, amilyenhez csak kedvük van.

Mivel a farsangi hagyományokhoz az evés-ivás is hozzátartozik, kínálnak majd zsíros kenyeret tepertővel, mellé finom forralt bor vagy zamatos tea dukál, s az ünnephez illő süteményekről sem feledkeznek meg.

KM-MJ

Több mint 40 milliós bevételt értek el

– Dicséret illeti a dolgozókat, mivel tavaly több mint háromezerrel nőtt a látogatottság, s minden idők legnagyobb bevételét produkálták, ami a két másik nagy sóstói attrakció mellett igen szép teljesítmény – dicsérte a múzeumfalu csapatát a sajtótájékoztatón résztvevő nyíregyházi alpolgármester, dr. Ulrich Attila.

– Ez azt bizonyítja, hogy sikerült utat találniuk az emberekhez, pedig a magyar kultúrát forintokra váltani valamivel nehezebb, mint für­dőbe­ vagy állatparkba csábítani az embereket. Ez a mostani program a keresztény hagyományokban is előkelő helyet vívott ki magának, mivel egyszerre lezárása valaminek, s egyben az új kezdete, éppen ezért bízunk a rendezvény sikerében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában