Autó - Motor

2012.09.19. 16:08

Csütörtökön avatják az Opel flexibilis motorgyárát Szentgotthárdon

Szombathely, 2012. szeptember 19., szerda (MTI) - Orbán Viktor miniszterelnök és Thomas Sedran, az Opel igazgatótanácsának alelnöke csütörtökön avatja fel az Opel új flexibilis motorgyárát Szentgotthárdon. Az 500 millió eurós fejlesztésnek köszönhetően egy teljesen új motorcsalád gyártása kezdődik majd meg. A beruházással 800 új munkahelyet teremtenek, de a beszállítóknál ennek akár a többszöröse is lehet az új munkahelyek száma.

Szombathely, 2012. szeptember 19., szerda (MTI) - Orbán Viktor miniszterelnök és Thomas Sedran, az Opel igazgatótanácsának alelnöke csütörtökön avatja fel az Opel új flexibilis motorgyárát Szentgotthárdon. Az 500 millió eurós fejlesztésnek köszönhetően egy teljesen új motorcsalád gyártása kezdődik majd meg. A beruházással 800 új munkahelyet teremtenek, de a beszállítóknál ennek akár a többszöröse is lehet az új munkahelyek száma.Az Opel Flex Motorgyár projektjét 2010 szeptemberében Orbán Viktor miniszterelnök és Reinald Hoben, az Opel/Vauxhall akkori  alelnöke közösen jelentette be. A beruházás 5,5 milliárd forintnyi állami támogatásban részesült.

Az alapkövet 2011 márciusában rakták le szintén a miniszterelnök jelenlétében, majd szeptemberben már tető alatt állt a 30 ezer négyzetméteres csarnok, amellyel a meglévő gyártóhelyszínt bővítették ki, helyet adva az új projekthez szükséges gépsoroknak.

Az egyik legfontosabb tényező, amely miatt a szentgotthárdi gyár fejlesztése mellett döntöttek, az a rendelkezésre álló munkaerő magas képzettségi szintje és az eddig végzett színvonalas munka.

A tervek szerint a sorozatgyártás 2012 decemberében indul meg az új, flexibilis, azaz többféle típus előállítására alkalmas motorgyárban, idén a négyhengeres középkategóriás, 1,6 literes benzinmotorokkal (MGE) indul a termelés, majd 2013-ban kezdik az 1,6 literes dízel (MDE) gyártását, végül 2014-ben kezdik az 1,4 liternél kisebb benzinmotor (SGE) gyártását. Az új  motorgeneráció valamennyi tagja meg fog felelnie az Euro-6-os környezetvédelmi normának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!