Autó - Motor

2012.09.18. 08:47

Idős sofőr nem vén sofőr?

Debrecen - Az autóvezetői tapasztalat a kutatók szerint általában az ember 75 éves koráig nyújt védelmet.

Debrecen - Az autóvezetői tapasztalat a kutatók szerint általában az ember 75 éves koráig nyújt védelmet.Az idősebbek fizikai képességeik hanyatlását eleinte nagyobb tapasztalatukkal vagy óvatosabb vezetési stílussal ellensúlyozzák, ezért az idősebb vezetők összességében sokkal kevesebb balesetet okoznak, mint a nagyon fiatalok. Meglepő azonban, hogy a vezetés közben elkövetett hibák észrevehetően 75 éves kor fölött ugranak meg leginkább.

Önszántukból leadják

A 75 évnél idősebbek 45 százalékkal nagyobb eséllyel okoznak balesetet, mint általában az idősebb korosztály fiatalabb tagjai. Az idősebbek gyakrabban válnak balesetek áldozatává gyalogosként vagy kerékpárosként. Gyakori eset, hogy az idősebbek egy adott időpontban abbahagyják a vezetést, és önszántukból leadják a jogosítványukat. Amint azonban gyalogosként vagy kerékpárosként visszatérnek a forgalomba, még fokozottabb veszély fenyegeti őket: a halálos balesetet szenvedő idős emberek kétharmada nem okozója, hanem áldozata a balesetnek. Ezzel szemben a fiatalabb vezetők az esetek csupán egyharmadában áldozatok, a balesetek kétharmadában ők felelősek a történtekért.

A technika segíthet

Innovatív gépjármű technológiák („vezetéstámogató rendszerek”) főként az idősek számára könnyíthetik meg a vezetést, akik így tovább vehetnek részt biztonságosan a közlekedésben. Négy, jelenleg is fejlesztés alatt álló vezetéstámogató rendszert elemeztek az Allianz szakemberei: az „aktív fékasszisztens”, a „kereszteződési asszisztens”, a „gyalogos- és kerékpár-felismerő rendszer” és az „integrált sávváltást és előzést segítő rendszereket“. Ha a fejlesztés alatt álló négy rendszert minden autóba be tudnák szerelni, az összes sérüléses baleset mintegy fele elkerülhető lenne, vagy a sérülések súlyosságának mértéke csökkenthető lenne. A fejlesztés során fokozott figyelmet kell fordítani a vezetéstámogató rendszerek felhasználóbarát kialakítására, így arra is, hogy a kijelzők könnyen olvashatók legyenek, mert enélkül az idősek nem fogadják el őket.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!