Autó - Motor

2012.11.29. 08:20

Kötelező biztosítás: nem könnyű megtalálni az igazit

Nyíregyháza - A hatóság több biztosításközvetítőt is fölszólított: jelezzék, ha nem minden piaci szereplő ajánlatát tüntetik fel.

Nyíregyháza - A hatóság több biztosításközvetítőt is fölszólított: jelezzék, ha nem minden piaci szereplő ajánlatát tüntetik fel.Küszöbön a „kötelezőváltás” határideje. Egymást érik a kért és kéretlen ajánlatok, a biztosítók és alkuszok egymással versengve, szinte valamennyi reklámlehetőséget kihasználva próbálnak meggyőzni bennünket arról, hogy náluk érdemes megkötni az autónkra a kötelező felelősségbiztosítást. A meglévő kgfb-t november 30-áig lehet felmondani.

A huszonéves Balogh Tibor elektronikus levélben fordult lapunkhoz tanácsért. Mint mondta, több díjkalkulátort is kipróbált már, s az éves díj egy online társaságnál lenne számára a legkedvezőbb. – Félek, hogy baj esetén nehézkesebben zajlana a kárrendezés, mint egy helyi képviselettel rendelkező, „hús-vér” biztosítónál. Az alkuszcégek palettája sem egyforma, így a kalkuláció más-más eredményeket hozott. Péntekig döntenem kell, és nem tudom, mitévő legyek – panaszolta a nyíregyházi fiatalember.

Megszűnik az év végi kampány

Az idei év az utolsó, amikor az autósok a kötelezőkampányban lázasan számolgatnak és összehasonlítják a tarifákat. Az év végi kampány és a november végi felmondás lehetősége jövőre megszűnik, 2013-tól a biztosítók év közben is hirdethetnek majd tarifát.

A jelenleg érvényes díjakat az autósok gyakorlatilag csak a netes összehasonlító szolgáltatások, online biztosításközvetítők segítségével tudják összevetni. E téren sem árt az óvatosság! – figyelmeztet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete: a közelmúltban 9 online biztosításközvetítővel szemben hozott határozatot a PSZÁF, mivel a biztosítók által meghirdetett kgfb-díjak nem egyeztek meg az általuk kalkulálttal. A hatóság több közvetítőt is fölszólított, jelezze honlapján, ha nem minden piaci szereplő ajánlatát tünteti fel.

A PSZÁF által létrehozott Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat Nyíregyházi Tanácsadó Irodájához rendszeresen érkeznek KGFB témában megkeresések.

Görömbeiné dr. Balmaz Katalin irodavezető elmondta: – A KGFB-kampány hajrájában különösen fontos felhívni a figyelmet a tipikus problémákra, amelyek a szabolcsi megyeszékhelyen is előfordulnak. A KGFB-szerződések nem megfelelő felmondásából rengeteg probléma ered. A felmondás akkor hatályos, ha az a másik félhez (a biztosítóhoz) határidőben megérkezik, ez a 2010. január 1. előtt vásárolt járművek esetében november 30.

Tipikus problémák

– Nem az számít, mikor küldtük el, hanem, hogy mikor érkezik meg a jelzésünk a biztosítóhoz (nem az alkuszhoz!). Hagyjunk időt az alkusznak arra, hogy a megbízásunk alapján felmondja a meglévő biztosítást! Akinek a személyes adataiban év közben változás állt be, de ezt nem jelentette, kétszer is gondolja meg, hogy akar-e váltani, mert könnyen „eltűnhet” a bonus-besorolása! – mondja az irodavezető, hozzátéve: a Nyíregyházi Tanácsadó Iroda segítséget nyújt a vitás esetekben és tanácsot ad abban, hogy van-e értelme Pénzügyi Békéltető Testülethez (PBT) vagy bírósághoz fordulni.

A PSZÁF jelentés megállapítása

A Biztosítás.hu Biztosítási Alkusz Kft., a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft., az EURORISK Biztosítási Alkusz Kft., a KONEXUS Biztosítási Alkusz Kft., a Netrisk.hu Első Online Biztosítási Alkusz Zrt., a Porsche Biztosításközvetítő Kft., a PRAEVENTIO Biztosítási Alkusz Kft., a SOMOGY BRÓKER Biztosítási Alkusz Kft., a ROMBUSZ BRÓKER Biztosítási Alkusz Kft. esetében a konkrét kalkulált KGFB-díjak nem egyeztek meg az érintett biztosítók meghirdetett díjtarifája alapján kiszámított díjjal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!