Autó - Motor

2018.10.10. 10:46

Biztos kézzel kormányozó bajnok

Zsámbék - Magyarország legjobb kamionsofőrje nem ismer lehetetlen küldetést.

Zsámbék - Magyarország legjobb kamionsofőrje nem ismer lehetetlen küldetést.

Két kamionos létezik: aki elindult a hatodik „5 tengelyen-biztos kézzel!” vezetéstechnikai és közlekedésbiztonsági versenyen, és aki nem. A jól bevált helyszínen, Európa legmodernebb vezetéstechnikai központjában, a zsámbéki drivingcamp Hungary területén a közel ötszáz nevezőből a döntőbe jutott tíz versenyző mérhette össze a tudását a 2018 legkiválóbb magyar kamionsofőrje címért.

A kamionozás egy külön életforma, egy semmihez sem hasonlítható életérzés. Az utak királyai speciális kasztot képviselnek. Akik épp nem a nagyvilágot járják, és éreztek magukban ambíciót, jelentkeztek a vetélkedésre. Mintegy félezren próbáltak szerencsét a nem hétköznapi foglalkozás űzői közül.

Díjtalanul nevezhettek

– A NiT Hungary és az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Baleset-megelőzési Bizottsága hat évvel ezelőtt döntött úgy, hogy hagyományteremtő céllal versenyt hirdet a kamionsofőröknek. A hazai fuvarozó vállalkozások versenyképességét is erősíteni akarjuk azzal, hogy népszerűsítjük a manapság hiányszakmának számító gépjárművezetői hivatást, megmutatva annak minden szépségét és kihívásait – mondta Dittel Gábor, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete–NiT Hungary ügyvezető főtitkára.

Bárki díjtalanul nevezhetett, aki rendelkezik C+E kategóriás jogosítvánnyal, érvényes GKI-kártyával, magyar állampolgár, valamint munkáltatója is magyar, emellett megbízható, felelős kamionsofőrnek vallja magát.

Az online selejtező után negyvenre szűkült a mezőny, ők mérhették össze rátermettségüket a Schmitz Cargobull telephelyén az elődöntőn, a fináléra pedig tízen maradtak.

Először jelentkezett

A döntő első felvonásán nyolc feladatot kellett teljesíteniük nyolc perc alatt. Minél több pontot kellett gyűjteniük ahhoz, hogy a következő tizenegy próbatétel startvonalához kormányozhassák a Mercedes Actros versenykamiont. A legmagasabb pontszámmal záró öt versenyző – Gasparovics Ferenc (4500), Szalai Gábor (5500), Domina Krisztián (5500), Könczöl András (5500) és Kormos Csaba Tibor (6000) – jutott tovább a szuperdöntőbe.

Ott az egyéni vállalkozóként dolgozó, először nevező Kormos Csaba Tibor (22 300 ponttal) bizonyult a legjobbnak, így ő lett a Magyarország legjobb kamionsofőrje cím birtokosa. Győzelme mindenki számára meglepetést okozott: az előző évhez hasonlóan ismételten egy „elsőbálozó” versenyző léphetett fel a dobogó legfelső fokára. A dobogó második fokára Gasparovics Ferenc (21 800), a harmadikra pedig Könczöl András (18 800) állhatott.

Díjazottaknak gratuláltak

A díjakat a helyezetteknek Berzai Zsolt, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztályának rendőr alezredese, a Balesetmegelőzési Osztály mb. vezetője, az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottság főtitkára és Dittel Gábor, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete–NiT Hungary ügyvezető főtitkára adták át.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!