szon-sportoldal

2016.08.23. 09:15

Helyi közismert emberek értékelték az olimpiát

Nyíregyháza - Arra kértünk ismert, közismert embereket, értékeljék a magyar küldöttség teljesítményét, olimpikonjaink eredményeit.

Nyíregyháza - Arra kértünk ismert, közismert embereket, értékeljék a magyar küldöttség teljesítményét, olimpikonjaink eredményeit.

A Maracana Stadionban rendezett vasárnapi záróünnepségen kialudt a láng, ezzel véget ért a XXXI. nyári olimpia Rio de Janeiróban.

Az augusztus 5-én kezdődött játékokon – melynek mottója „um mundo novo” (egy új világ) volt – 11 303 sportoló vett részt, 306 számban hirdettek győztest, Magyarország nyolc arannyal, három ezüsttel és négy bronzzal a 12. helyen végzett az éremtáblázaton. Az elmúlt több mint két hét tartogatott számunkra izgalmat, örömet, büszkeséget és csalódottságot. Eljött a pihenés ideje, nemcsak a sportolóinknak, hanem a tévé képernyője előtt ülve, állva kiabáló, vagy halkan a kezüket tördelő szurkolóknak is. Százak, ezrek hajnalban csörgőórára ébredtek, mert kezdődött az úszódöntő, éjszaka még a pólósoknak szurkoltak, délelőtt pedig fél szemmel a televíziót nézték, az internetet böngészték, hogy semmiről le ne maradjanak.

Rio elbúcsúzott a sportolóktól, a sportok szerelmeseitől, mi pedig arra kértünk ismert, közismert embereket, értékeljék a magyar küldöttség teljesítményét, olimpikonjaink eredményeit.

Dr. Szoboszlai Katalin tanszékvezető főiskolai docens:

Fantasztikus volt a magyar küldöttség teljesítménye, mert egy olimpián minden eredmény számít, és már az is elismerésre méltó, ha valaki kiharcolja a részvétel jogát. Büszkék lehetünk olimpikonjainkra, a női versenyzőink pedig kiemelkedően jól teljesítettek a riói játékokon. Nagyon sajnálom, hogy a brazil fővárosban nem szoríthattunk sem a női, sem a férfi kézilabda-válogatottunkért.

Dr. Cservenyák László, a mátészalkai Szatmári Múzeum Igazgatója, pálinkalovag:

Magyarként minden alkalommal büszkeség töltött el, amikor olimpikonjaink tiszteletére Rio de Janeiróban felcsendült a himnuszunk. Ez az olimpia is megerősítette bennem, hogy a sport nem elválasztja, hanem összeköti a nemzeteket, a sportolók nemes ellenfelei, de nem ellenségei egymásnak. Nemzetünk nagyságához képest bámulatra méltó az a fantasztikus eredmény, hogy az országok összesített éremtáblázatán mi, magyarok a 12. helyen végeztünk, köszönhetően a vizes és vívó sportágak hagyományosan újjászülető honi ászainak. Hát erre aztán igazán érdemes koccintani egy stampedli szatmári szilvával!

Kovács László volt testnevelés szakvezető, nyugalmazott iskolaigazgató:

Olimpikonjaink jó felkészültségről, derék helytállásról és sportszerű magatartásról tettek tanúbizonyságot. Apáczai Csere János szavait megfogadva, a legnagyobb célt tűzték maguk elé, és számos sportágban el is érték azt! Az ő sikerük a nemzetünk dicsősége. Tizenöt magyar érem született a riói olimpián, ugyanakkor tény, hogy bizonyos sportágakban a vártnál gyengébben teljesítettek fiaink és lányaink.

Orémusz Maja, a Bencs-villa programszervezője:

Jóleső érzéssel nézegettem nap mint nap az éremtáblázatot, és boldogan keltem fel hajnalonként, hogy szurkoljak a magyar versenyzőknek. Számomra nemcsak azok az olimpikonok győztesek, akik aranyérmesek lettek, én azoknak a teljesítményét is nagyra értékelem, akik lecsúsztak a dobogóról vagy akár helyezetlenül végeztek. Ők is mindent megtettek a sikerért, és nagy szomorúsággal hallgattam, amikor azt kérdezgette tőlük a riporter, miben látják a kudarc okát. Szerintem ott lenni egy olimpián, egy országot képviselve, nem kudarc, ezért én minden versenyzőnkre büszke vagyok.

Dr. Jekő József főiskolai tanár, a megyei labdarúgó-szövetség játékvezető bizottságának elnöke:

Egyértelműen a magyar sikerek jutnak eszembe évek múltán is majd Rióról. Nekem a legkedvesebb Hosszú Katinka legelső aranyérme. Óriási tett, hogy még válogathatunk is az elsőségei közül, miként Kozák Danutának is. Lehetett volna a nyolctól több első helyünk is, de nem lehetünk elégedetlenek: a kis ország ismét nagyot alakított!

Demarcsek György táncpedagógus, a Nyírség Táncegyüttes vezetője:

Nemrég tértünk haza a feleségemmel Japánból, ahol meglátogattuk az ott tanuló Éva lányunkat. Hatalmas élmény volt! Nyomon követtük az olimpiát, leginkább Hosszú Katinka szenzációs szereplése maradt meg bennem. Rió után Tokió lesz a házigazda, és a friss, osakai és kyotói tapasztalataim alapján állítom: roppant szervezett keretek között rendezik meg a 2020-as játékokat.

Fazekas Gergely vadgazdamérnök:

Amikor az időm engedte, követtem az olimpiai közvetítéseket. A magyar sportolók maximálisan megérdemelték az aranyérmet, és külön tiszteletem azoké, akik meg is védték a bajnoki címüket. Némi csalódottságot a vízilabdásokkal kapcsolatban érzek, hiszen érmet vártunk tőlük. Tudomásul kell venni azonban, hogy egyforma játékerőt képviselnek a világelit csapatai, a pillanatnyi forma dönt. Szép eredményt értek el a magyar sportolók az idei olimpián, büszke vagyok rájuk, igaz, meg is dolgoztak ezekért a sikerekért, sok áldozatot hoztak érte. Jó érzés tudni, hogy a világ tetején állnak, ők a legjobbak.

Buzogány Béla színművész-igazgató:

Az elmúlt hetekben hazai és határon túli előadásokra készültünk, így csak elvétve jutott időm arra, hogy kövessem az olimpiai játékokat. Alapvetően büszke vagyok a magyar sportolók teljesítményére, de úgy gondolom, jobbak is lehetnénk. Boldog lennék, ha a 2024-es olimpiát Magyarország rendezhetné.

H. Németh Katalin grafikus-művész:

Az olimpia iránti érdeklődés nem korfüggő, ha az lenne, most meg sem szólalnék. A sport szeretetén túl van két, nekem nagyon fontos dolog. Az egyik, hogy lakosságszám-arányosan az eredményességet tekintve vezetünk a világban. A másik, ahogy női sportolóink ember feletti teljesítménnyel kápráztattak el, és emberi értékeik is példaértékűek.

Dr. Szondi Zita, a megyei kórházak főigazgató-helyettese:

A sport fontos szerepet tölt be a családom, a gyermekeim életében, a mindennapjaink része az aktív mozgás, valamint az, hogy a sport­eseményeket – elsősorban a magyar és nemzetközi kézilabda-bajnokságokat – lehetőség szerint a helyszínen vagy a médiában nyomon kövessük. Az olimpia ideje alatt is ezt tettük, együtt szorítottunk valamennyi magyar résztvevőért és könnyeztünk a képernyő előtt a magyar sikereket látva. A sok-sok lemondással járó, rendkívüli erőfeszítésekkel, kitartással elért eredményekre legyünk büszkék, de a sportban a vesztes egyén vagy csapat teljesítménye is elismerést érdemel! A kiemelkedő egyéni teljesítmények mellett talán csapataink, várakozáshoz képest gyengébb teljesítménye miatt van némi hiányérzetem.

dr. Zilahi Zsolt főorvos:

Úgy vélem, hogy ismét szépen teljesítettek sportolóink, de azért hiányérzetem nekem is van. A vízilabdázóktól sokan vártunk dobogós helyezést, a kézilabdázók pedig hiányoztak Rióból. Ismét bebizonyosodott: a testi felkészítés mellett milyen fontos a mentális. Csak az egyik kevés a kiemelkedő teljesítményhez. És még valami: le a kalappal a sportolónőink előtt!

Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója:

Igazi meglepetés nem ért, hiszen egykori élsportolóként már a kvalifikációktól figyelemmel követtem a magyar sporteredményeket. Rádión egyébként szívesebben hallgattam a közvetítéseket, mert a nyíregyházi P. Fülöp Gabi nyomta végig a nagy öregekkel ezt a majd három hetet. Összességében hat aranyat tippeltem, amit jócskán túlteljesítettek, és volt néhány arannyal felérő magyar megmozdulás, amire büszkék lehetünk. Az pedig csak emeli a helyezések értékét, hogy néhol hihetetlenül erős volt a mezőny.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!