HAON Sziréna

2013.05.16. 12:43

A baleseteket emberek okozzák

Debrecen – Sokkoló, de annál személyesebb módon mondták el a fiataloknak: nem csak a saját életük a tét.

Debrecen – Sokkoló, de annál személyesebb módon mondták el a fiataloknak: nem csak a saját életük a tét.A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályán gondoltak egy nagyot, és úgy döntöttek, a hagyományos – valljuk be, elég unalmas – módszer után ideje másként megszólítani a jogosítvány megszerzése előtt álló középiskolásokat.

Egy Angliában bevált formához nyúltak: az egymilliós Staffordshire megyében azután indult útjára a „Crash Course” nevű program, hogy 2004-ben 464-en vesztették életüket halálos balesetek során, negyven százalékban 16-25 év közötti fiatalok. Az újító szellemű balesetmegelőzés lényege, hogy rendőrök, tűzoltók, mentők a saját közvetlen, megélt, konkrét, helyenként sokkoló tapasztalataik alapján beszéljenek a korosztálynak a felelősségről. Suba István főhadnagy (a főkapitányság kiemelt főelőadója) rámutatott: míg más angliai megyékben nem sikerült áttörést elérni, addig Staffordshire-ban az előadássorozat után felére csökkent az ilyen balesetek száma.

A programot itthon Törés-Pontnak hívják és szerdán a Kodály zeneművészeti szakközépiskolában rendőr, tűzoltó, mentő, bíró és gyakorlott motoros szólt a diákokhoz a témában. További részletek a csütörtöki Naplóban.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!