Helyi közélet

2011.10.20. 10:22

Záhonyi kollégisták kötetei Kárpátaljára

Záhony, Dercen - A napokban 21. alkalommal indultak határon túli adományozó útra a záhonyi Dr. Béres József Kollégium diákjai.

Záhony, Dercen - A napokban 21. alkalommal indultak határon túli adományozó útra a záhonyi Dr. Béres József Kollégium diákjai.A határvárosi diákotthon a helyi intézményekkel és civil szervezetekkel együttműködve, másfél évtizede indította el jószolgálati útjait. Azóta 14 alkalommal Kárpátaljára, 5 esetben a Felvidékre, 2 ízben pedig Erdélybe vitt adományokat a kollégisták küldöttsége. Az utazások során a magyar tannyelvű iskolákat keresik fel új és használt tankönyvekkel, szépirodalmi és ismeretterjesztő művekkel, folyóiratokkal, multimédiás ismerethordozókkal, esetenként ruházati és élelmiszer csomagokkal. Legutóbb a Derceni Középiskolába látogattak el adományokkal a diákok és kísérőik A Munkácstól mintegy 10 km-re található színmagyar településen 11 osztályos iskola működik, melyet Patai Marianna igazgatónő mutatott be a záhonyi küldöttségnek. A két és fél ezres községben 160 gyerek oktatását-nevelését végzik a jól felszereltnek nevezhető intézményben.

Az elmúlt években több kiadó is segítette a záhonyi kezdeményezést, míg a Magyar Lapkiadók Egyesülete folyóiratokkal, a Nyírzászló Bt. pedig ismétlődően nemzeti színű zászlókkal támogatja a karitatív utakat. A szállítás megszervezésében a helyi önkormányzat, a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt és a Dr. Béres József Kollégiumért Alapítvány segíti a karitatív kezdeményezéseket. Az intézmény négy éve elnyerte A Vöröskereszt Bázisiskolája címet is.

Kép-szöveg: Csabina Tamás-Nagy Béla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában