szon-sportoldal

2012.02.06. 16:14

Megtörte a svéd hegemóniát

A szlovéniai Velenjében háromszor is a dobogóra állhatott Majoros Bence, a nyírbátoriak serdülőkorú asztaliteniszezője.

A szlovéniai Velenjében háromszor is a dobogóra állhatott Majoros Bence, a nyírbátoriak serdülőkorú asztaliteniszezője.Majoros Bence az európai porondon is letette a névjegyét. A Nyírbátori ASE ezévtől serdülőkorú asztaliteniszezője először szerzett érmet olyan viadalon, amely a nemzetközi szövetség (ITTF) körversenyének része. Sőt, a honi ranglistavezető korosztálya valamennyi versenyszámában érintett volt az eredményhirdetésen a szlovéniai Velenjében, ahol egyesben és párosban ezüst-, csapatban bronzérmes lett. Hogy milyen körülmények között, ahhoz álljon itt a Magyar Országos Asztalitenisz Szövetség (MOATSZ) helyszíni beszámolója.

„Serdülő fiaink számára örökre emlékezetes marad ez az esemény. Sem Majoros Bence, sem Bőhm Gábor nem szerzett még érmet eddigi pályafutása során ITTF-örversenyen egészen idáig. Ez a helyzet már megváltozott a csapatverseny végeztével, de étvágyuk nem érte be a bronzéremmel. A serdülők között 11. helyen kiemelt Majoros Bence az egész bajnokság alatt remek formában versenyzett, amit jól bizonyít, hogy korosztálya egyes versenyszámában a döntőbe jutott, de az ugyancsak figyelemre méltó, hogy az ifjúságiak között a legjobb 16 közé verekedte be magát. Egyedül ő volt képes megtörni a svédek egyeduralmát a serdülő egyesben, de párosban Bőhm Gáborral karöltve is okoztak nehéz pillanatokat a skandinávok számára. A negyeddöntőben verték meg a kék-sárga mezeseket, majd utánuk egy olasz párosnál bizonyultak jobbnak kiharcolva a fináléba kerülést. A döntő, ahhoz méltó nagy küzdelmet hozott, azonban a végjátékot a házigazdák bírták jobban otthon tartva ezzel az aranyérmet.”

Bence a nagyobbak, vagyis az ifjúságiak között „csak” egyesben próbálkozott (hangsúlyozzuk, még csak idén lépett a serdülő korosztályba), és ott sem vallott szégyent. A selejtezőket veretlenül zárta, aztán 4:0-ra verte az olasz Di Marinót, aki ellen a magyar ifik igencsak megszenvedtek a csapatversenyek során.

– Volt előjele annak, hogy jól fog menni a játék, de a három éremnek előzetesen túl sok realitása nem volt – értékelte a Velenjében történteket Majoros Bence, akinek a hazaútja során meglehetősen mostohák voltak az időjárási körülmények. – Elégedett vagyok azzal, hogy ilyen jellegű viadalon felállhattam a dobogóra, ráadásul korosztályomban valamennyi versenyszám után. A két döntő közül a párosban nyílott nagyobb esély a győzelemre, ám hiába játszottam jól a döntőben is, sajnos a döntő játszmában kikaptunk a szlovénektől. Egyesbeli legyőzőmmel, Anton Källberggel a csapatverseny során is találkoztam, és bár a szettek szorosak voltak, mindkétszer vesztettem. Róla azt kell tudni, hogy helye lett a korosztály Top-12-versenyén, hiszen az európai rangsor kilencedikje, de most inkább a szlovéniai viadalon állt rajthoz. Örülök annak is, hogy az ifik között meccseket tudtam nyerni, a legnagyobb skalpomat a selejtezők során gyűjtöttem be a szlovák Michal Pavolka legyőzésével.

Bencéra a következő hetekben is komoly megpróbáltatások várnak: szombaton a Nyírbátori ASE játékosaként akár az NB I-es bajnoki címről is döntő Veresegyház elleni rangadón jut szerephez, a jövő héten pedig a cseh nemzetközi bajnokságra utazik, ahol a velenjeitől is erősebb riválisok várnak rá, hiszen ázsiai titánok is lesznek a mezőnyben.

Szlovén nemzetközi serdülő és ifjúsági bajnokság

Serdülő fiú egyes

Csoportmérkőzések. 6. csoport: Majoros B.–Piccolin (olasz) 3:1), –Zelko (szlovén) 3:0, –Z. Gunduz (török) 3:1. A csoport végeredménye: 1. Majoros Bence 3 győzelem – a főtáblára jutott.

Főtábla. 1. forduló: Majoros B. erőnyerő. Nyolcaddöntő: Majoros B.–Reuseau (francia) 3:1 (–11, 8, 3, 4). Negyeddöntő: Majoros B.–Brat (szlovák) 3:1 (9, 8, –12, 3). Elődöntő: Majoros B.–Blomqvist (svéd) 3:2 (–9, 9, –10, 6, 6). Döntő: Källberg (svéd)–Majoros B. 3:1 (8, 9, –10, 8).

Végeredmény: 2. Majoros Bence (Magyarország – Nyírbátori ASE).

Serdülő fiú páros

1. forduló: a Majoros B., Bőhm páros erőnyerő. Nyolcaddöntő: Majoros B., Bőhm–Manole, Spelbus (román) játék nélkül. Negyeddöntő: Majoros B., Bőhm–Khoshbakht, Blomqvist (svéd) 3:2 (–6, 9, 5, –6, 6). Elődöntő: Majoros B., Bőhm–Piccolin, Bressan (olasz) 3:1 (11, 8, –14, 9). Döntő: Sfiligoj, Jorgic (szlovén)–Majoros, Bőhm 3:2 (4, 7, –8, –9, 9).

Végeredmény: 2. Majoros Bence, Bőhm Gábor (Magyarország – Nyírbátori ASE, Turris SE Sopron).

Serdülő fiú csapat

Csoportmérkőzések. D csoport: Magyarország–Szlovénia B 3–2 (Majoros B.–Paulin 3:1, Majoros B., Bőhm–Kozul, Paulin 3:0, Majoros B.–Kozul 0:3). Magyarország–Törökország 3–2 (Majoros B.–Z. Gunduz 3:0, Bőhm, Majoros B.–I. Gunduz, Z. Gunduz 2:3, Majoros B.–I. Gunduz 3:0). Magyaország–Románia 3–1 (Majoros B.–Spelbus 3:0, Bőhm, Majoros B.–Manole, Spelbus 3:0, Majoros B.–Manole 3:0). A csoport végeredménye: 1. Magyarország 3 – a főtáblára jutott.

Főtábla. Negyeddöntő: Magyarország–Svédország C 3–0 (Majoros B.–Georgsson 3:1, Majoros B., Bőhm–Sibelius, Georgsson 3:0). Elődöntő: Svédország A–Magyarország 3–1 (Moregardh–Majoros B. 3:1, Källberg, Moregardh–Majoros B., Bőhm 0:3, Källberg–Majoros B. 3:0).

Végeredmény: 3. Magyarország (Majoros Bence, Bőhm Gábor – Nyírbátori ASE, Turris SE Sopron).

Ifjúsági fiú egyes

Csoportmérkőzések. 3. csoport: Majoros B.–Pavolka (szlovák) 3:0, –Khoshbakht (svéd) 3:2. A csoport végeredménye: 1. Majoros Bence 2 – a főtáblára jutott.

Főtábla. 1. forduló: Majoros B. erőnyerő. 2. forduló: Majoros B.–Di Marino (olasz) 4:0 (7, 9, 8, 11). Nyolcaddöntő: Fucec (horvát)–Majoros B. 4:0 (10, 7, 5, 9).

- Bodnár Tibor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!