Gyógyulás után: szabadság

A képen látható két madarat szabadon engedte a segítőivel a baktai erdő fái között a Hortobágyról érkezett dr. Déri János
A képen látható két madarat szabadon engedte a segítőivel a baktai erdő fái között a Hortobágyról érkezett dr. Déri János - © Fotó: M. Magyar László
Baktalórántháza, Hortobágy – Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből is érkeznek beteg és sérült madarak a Hortobágyi Madárkórházba.

A vadászok az erdőket-mezőket járva gyakran találkoznak megsebzett, illetve sérült madarakkal. Éppen ezért nem volt véletlen, hogy a Magyar Országos Vadászkamara megyei szervezete az idei vadásznapra meghívta dr. Déri Jánost, a Hortobágyi Madárkórház vezetőjét is, hogy meséljen az intézmény munkájáról.

Törött láb, olajos szárny

A szakember örömmel vállalta el a felkérést munkatársaival együtt, hiszen olyan rendezvényen hívhatta fel a figyelmet a madarak védelmére és gondozására, ahol megértő és segítőkész társak vannak.

Mint elmondta, sok sérült madarat küldenek az emberek a Hortobágyi Madárkórházba, s ez a szám évről évre növekszik. Vannak madarak, amelyek törött szárnnyal vagy lábbal érkeznek hozzájuk, de küldtek már be hozzájuk olajos szárnyú madarat is. A meggyógyult madarakat elengedik, a megyei vadásznapra is hozott két állatot ebből a célból a szakember. Gyakran találkoznak olyan madarakkal is, amelyeket már nem lehet szabadon engedni, azok a madárkórházban élik le életüket, gyakran még utódokat is költenek. Amelyik madár elpusztul, azt kitömik, s olyan formában segíti a kórházba ellátogató érdeklődők ismeretszerzését.

Azonnal meg kell fogni

A szakember szólt a beteg madarak befogásáról és szállításáról is. A beteg madarat arról lehet felismerni, hogy hagyja magát megfogni. Ha egy madarat meg lehet fogni, akkor nagyon súlyos beteg. A vadmadár fél az embertől, és számára biztonságos távolságot tartva elrepül. Akkor is, ha esetleg beteg. Ha nem repül el, akkor vagy sérült a szárnya, vagy olyan súlyosan beteg, hogy órái, vagy percei vannak hátra. Ha beteg madarat látunk, azonnal meg kell fogni, mert összeszedheti magát, és utolsó erejével mégis elszáll, s akkor már nemigen találja meg senki sem. Sérült, beteg madarakat a leginkább az utak mentén, villanyvezetékek alatt, villanyoszlopok tövében, baromfitelepek, fácántelepek környékén és vizekben találhatunk.

Veszélyes a csőr, a karom

Leginkább a nagyobb testű, a ragadozó és nagy gázlómadarakat veszi észre az átlagember, hiszen jobban észrevehetőek és nagyobb energiatartalékaik révén tovább bírják ki élve, mint az apróbb énekesmadarak.

Igaz, a beteg madarak megfogása sem könnyű, hiszen a ragadozók karmaikkal, a gólyák, a gémek csőrükkel védekezhetnek. Ezért célszerű a madár fejét letakarni, és bőrkesztyűvel a csüdjét és nyakát óvatosan átfogva, szárnyát testéhez simítva, hónunk alá véve rögzíteni.

MMLBaktalórántháza.
SZON.HU


hirdetés