Helyi közélet

2017.09.19. 14:38

Az ecet csodákra képes az otthoni takarításban

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A takarítás világnapja alkalmából adódik a kérdés: takaríthatunk vegyszerek és kemikáliák nélkül?

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A takarítás világnapja alkalmából adódik a kérdés: takaríthatunk vegyszerek és kemikáliák nélkül? Természetesen – írja a kolletivum.hu oldal. A teljesség igénye nélkül felsorolt néhány praktika nem csak környezetbarát és pénztárcakímélő megoldás, de az egészségünket is védi.

Tippek, fortélyok

Fertőtlenítés, vízkőoldás

Ablakpucolás, tükrök tisztítása: egy flakonban keverjünk el egy dl ecetet egy evőkanálnyi, gyógyszertárban is beszerezhető 70%-os alkohollal, majd hígítsuk fel fél liter vízzel. Ha alkohol nincs épp otthon, akkor e nélkül is elkészíthetjük a keveréket, az ecet aránya ilyenkor lehet magasabb, bár alkohol nélkül nem lesz annyira hatékony a keverék, mint alkohollal. A keverék nyomtalanul eltávolítja a foltokat, szennyeződéseket, és csillogóvá varázsolja az üveget.

Az ecet vizes oldatát vagy egy ecetes rongyot, szivacsot használhatunk a csapok fényesítésére, konyhapult, csempék, kád, zuhanyzó, WC-csészék tisztítására.

Az ecet szódabikarbónával még jobban oldja a vízkövet. Töröljük át ecettel felpezsdített szódabikarbónával a csapokat, zuhanyzót, kádat, csempéket – nem csak tisztít, de fertőtlenít is.

Mossuk át ecetes vízzel rendszeresen a kávéfőzőnket is. Erre alkalmazhatunk citromsavat is, melynek hatása azonos az ecetével.

Általános takarítás: az eldugult lefolyó minden háziasszony rémálma. Megelőzésképp szórjunk egy evőkanálnyi szódabikarbónát a lefolyóba, és öntsünk rá egy dl ecetet. Hagyjuk legalább egy órán át hatni; makacs dugulás esetén ismételjük meg a műveletet naponta többször.

Felmosáskor egy vödör vízbe tegyünk egy dl ecetet, 2 evőkanál mosószódát és 10 csepp teafa- vagy bármilyen más, tiszta illóolajat. Az ecet és a mosószóda eltávolítja a makacs foltokat is, a teafa pedig fertőtlenít. Fertőtlenítőszerként teafaolaj helyett rakhatunk bele például grapefruitmagcseppet is.

Súroláskor nedves szivacsra szórjunk szódabikarbónát, és sikáljuk át vele a piszkos felületeket. Ezt követően mossuk át sima vizes szivaccsal is, és töröljük szárazra. Alkalmazzuk csempéken, sütőben, kerámia sütőlapokon is. A szódabikarbóna hatékonyan távolítja el az égett edényeken a szennyeződéseket is.

Bútortisztításhoz fél pohár olívaolajat keverjünk el fél pohár ecettel, majd puha ronggyal töröljük át a kívánt felületet. Az ecet eltávolítja a szennyeződéseket, az olívaolaj fényessé varázsolja az asztalt.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában