Költségvetés

2020.07.01. 11:08

Tovább csökkenhet az államadósság jövőre

A 2021-es büdzséhez benyújtott módosító indítványok nem változtatnak a hiánycélon – állapította meg az ÁSZ.

Az elfogadás előtt álló 2021-es költségvetés jelentős mozgásteret tartalmaz az államadósság-mutató csökkentésére vonatkozó alkotmányos követelmény teljesítésére abban az esetben is, ha a bruttó hazai termék (GDP) 2021-ben a kormányzati előrejelzésnél kedvezőtlenebbül alakulna állapítja meg az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) a Költségvetési Tanács (KT) részére készített, szerdán megjelent elemzése.

A 2021-es költségvetési törvényjavaslathoz benyújtott, és az Országgyűlés által támogatott módosító indítványok összességében egyenlő összeggel, 91,8 milliárd forinttal növelik a költségvetés kiadási és bevételi főösszegét, következésképpen nem változtatják meg a tervezett hiányt és az államadósság alakulását sem befolyásolják.

Az ÁSZ értékelése szerint a módosítások következtében csekély mértékben nő a kockázatos előirányzatok összege, és csökken a kockázatok kezelésére rendelkezésre álló tartalékok összege, amely azonban még így is közel kétszerese az elemzés által számszerűsített kockázatoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában