Bocskaikert hírei

2013.01.03. 13:49

Katonák osztják az arzénmentes vizet

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A vezetékes víz nem lett rosszabb, a kitelepüléssel csak az uniós előírásoknak tesznek eleget.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A vezetékes víz nem lett rosszabb, a kitelepüléssel csak az uniós előírásoknak tesznek eleget.Három megyénkbeli települést (Nyírcsaholy, Ópályi, Tivadar) lát el egészséges ivóvízzel január 1-től a debreceni székhelyű V. Bocskai István Lövészdandár addig, amíg nem fejeződnek be azok a vízminőség-javító programok, melyek segítségével az uniós előírásnak megfelelően, 10 mikrogramm/liter alá tudják csökkenteni a vezetékes víz arzéntartalmát.

A lövészdandár mintegy 120 katonával és 100 technikai eszköz segítségével összesen 6 megyében közel 180 ezer ember számára biztosítja ilyenformán az ivóvizet – minderről Lippai Péter ezredes beszélt csütörtöki, bocskaikerti (Hajdú-Bihar megye) sajtótájékoztatóján, a posta előtt felállított vízellátó egységnél. Mint azt lövészdandár parancsnok-helyettese hangsúlyozta, a vezetékes víz nem lett rosszabb, nem változott, e kitelepüléssel csak az uniós előírásoknak tesznek eleget, hogy bárki hozzájuthasson az arzénmentes vízhez.

Kétnaponta

– A településeken a helyi önkormányzatok által kijelölt helyeken, s a hivatalok munkatársainak felügyeletével történik a vízosztás, azért, hogy mindenki biztosan megkapja a napi 2 liter fejadagot – tájékoztatott Lippai Péter, megjegyezve: eddig még sehol sem utasítottak el senkit, aki ennél többet kért, mivel folyamatosan tudják pótolni a vízkészletet, ha szükséges.

Kérdésünkre elmondta, az egységek – melyek Debrecenből indulnak – kétnaponta 8 és 16 óra között állnak a lakosság rendelkezésére egy adott településen, ahol egyszerre két napi adagot mérnek ki az egy köbméteres víztartályból. A január-februári hideg időjárásra való tekintettel a parancsnok-helyettes közölte: -15 Celsius fokig nem kell attól tartani, hogy a víz belefagy a tartályba, a csapokat viszont folyamatosan forró vízzel fagymentesítik a katonák. Arról, hogy pontosan hol vehetnek vizet a lakosok, az önkormányzatok kötelesek tájékoztatni a településen élőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!