BOON - Jegyzet

2011.08.21. 15:07

Jegyzet: Potyog

A kiszámíthatalanság elleni elszánt szembenállás megfogalmazásának zseniális fordulata: az égből potyogó lehetőségek leszűkítése vagy másképp kiterjesztése - az igényt megmutatva: helyt kell állnunk bármi jön.

A kiszámíthatalanság elleni elszánt szembenállás megfogalmazásának zseniális fordulata: az égből potyogó lehetőségek leszűkítése vagy másképp kiterjesztése - az igényt megmutatva: helyt kell állnunk bármi jön. Nem sorolnám miket nem szeretnének sokan, ha „potyogna”, de például a kamat és adóemelés biztosan ebbe a körbe tartozik. A gazdaság felpörgése ezzel szemben nagyon időszerű lenne és nem türelmetlenkedés, de legalább szolid növekedés nem ártana a munkahelyeket illetően sem. Nem statisztikailag, hanem konkrétan, például ebben a régióban. Fokozott szűklátókörűség persze csak a hazai - finoman fogalmazva - eddig be nem igazolódott elképzeléseket hibáztatni. Kicsit kitekintve látható, hogy egy csődhullám sokadik fodra söpör végig ismét a világon, tőlünk erősebb alapokkal rendelkező országokat is súlyosan érintve. A gazdasági koncepció újragondolása, nemzetközi kapcsolatok erősítése, gazdálkodási szigor - számos módszer kínálkozik, hogy ne csak a meghökkenés látszon az arcunkon egy-egy durva makroadat-eltéréskor. A határozottság kinyilvánítása talán biztató, bár százszázalékos megoldás aligha létezik.

A feladat embert próbáló, ahogy a népszerű Kispál és Borz sláger utal rá: a világ bepelenkázása lenne.

Pap Gyula

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!