boon-sportoldal

2008.06.11. 21:56

Nem vagy hanem és: szervezett játék kontra egyéniségek

<p>Budapest – A portugál válogatott második meccsén is bizonyította, hogy Európa legjobbjai közé tartozik – jelentette ki Temesvári Miklós, a magyar labdarúgó szövetség edzőbizottságának elnöke, portálunk szakértője.</p>

– Nagyon jó meccs volt a szerdai esti, olyan gyors volt a játék, hogy az ember alig tudta követni a játékot, szinte belefárad a szem. Óriási futómennyiséget láthattunk mindkét oldalon, a csehek is jól teljesítettek, talán az volt az Eb eddigi legjobb meccse. A látottak alapján a portugálok esélyesek a végső győzelemre, szervezettek, van a csapatukban kiugró egyéni teljesítmény, ezért is tudtak legyőzni egy másik jó csapatot. Pedig a csehek nagyon sokat dolgoztak az egy pontért, Koller beállítása is jó húzásnak bizonyult, hiszen a magas játékos az ívelgetős foci során többször jól fejelte le a labdát csapattársainak. Úgy vélem, hogy szomszédainknak pechjük van, hogy egy ilyen jó formában játszó portugál válogatott ellen kellett játszaniuk. Úgy érzem, hogy a kétgólos különbség egy picit erős, ebből a meccsből könnyen lehetett volna döntetlen is.

Egyéniség? Csapat?

A FIFA instruktorát arról is kérdeztük, hogy véleménye szerint melyik a jobb verzió: az a csapat lesz-e, lehet-e eredményesebb, amelyikben kiemelkedő egyéniségek vannak, vagy amelyik fegyelmezett csapatjátékra képes?

– A jó csapathoz kellenek az egyéniségek, ritka az, amikor olyan gárda nyer sorozatban meccseket, ahol mindenki a fogaskerék focit játssza, maximális fegyelemmel – mondta a szakember. – Így aztán azoknak a csapatoknak a csillogására lehet számítani, amelyekben sztárok is szerepelnek. A portugáloknál nem csak C. Ronaldo játszik jó formában, hanem Deco is, de emellett szervezett a csapatjátékuk is. De említhetném a németeknél a Ballack és Podolski kettőst, vagy a hollandoknál van Nistelrooyt és van der Sart. Az szinte mindegyik csapatról elmondható, hogy magas szervezettségi fokon tudja játszani a focit, még a rendező jogán az Eb mezőnyében részt vevő osztrákokról is, akik ugyan nem tartoznak világ futballjának élmezőnyéhez, de azt kiválóan tudják, hogy mit jelent a fegyelmezett játék. Összefoglalva: az a csapat viheti sokra amelyiknél a szervezettség kiemelkedő teljesítménnyel is párosul.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!