Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.11.20. 19:00

Férje verte, ezért szúrt a feleség

<p>Miskolc - Felfüggesztett börtönt kapott egy nő, mert bár mellkason szúrta férjét, azonnal orvost hívott. A férfi többször is megverte már az asszonyt ittasan...&#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/a-bunteto-torvenykonyv/cn/boon-news-em_01-20070419-035515"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" />&#160;<B>A Büntető törvénykönyv</B></A></p>

Véres családi jelenetbe torkollott egy Miskolc külterületén, a Lyukóvölgyben élő házaspár konfliktusa tavaly decemberben, miután a férfi - immár "megszokásból" - ittasan ugráltatta feleségét, akit többször megvert már korábban. Dr. Martossy György, a B.-A.-Z. Megyei Főügyészség szóvivője elmondta, hogy egy alkalommal a férj a nő kezét el is törte. A majd egy esztendővel ezelőtti napon azonban az asszony nem bírta tovább, és közölte párjával: amennyiben nem hagyja békén, megszúrja. Végül amit ígért, megtette.

Orvost hívott

A megyei bíróságon történt minapi ítélethirdetéskor elhangzott, hogy a középkorú asszonyt többször is bántalmazta már férje ittas állapotban. Egy alkalommal még a csontját is eltörte a nőnek. A vád tárgyává tette, hogy a cselekmény napján a férj ugyancsak alkoholmámoros volt és az ágyban feküdt, amikor felesége megelégelte az ugráltatást. Előre közölte, hogy megszúrja a férfit, ha nem hagyja békén. A férfi pedig tovább követelőzött. Ekkor a nő konyhakést ragadott, és mellkason szúrta párját. Miután azonban rádöbbent, hogy mit tett, azonnal orvost és mentőt hívott. A férfi életét a kórházban megmentették.

Ölni nem akart

A nő a nyomozás során tett csupán vallomást. Megbánta tettét. A tárgyalóteremben már hallgatott. Bánta a dolgot. Férje is megbocsátott már neki. A dr. Czibrik Attila vezette bírói tanács, a két év - de három esztendőre felfüggesztett - szabadságvesztés kiszabásakor indoklásában rámutatott, hogy a vádlott, vallomása szerint nem akarta megölni férjét. Ezért nem emberölési kísérlet miatt kell ítélkezni, aminek a büntetési tétele öttől-tizenöt évig tartó börtön lehet. Mivel a szúrást követően (jogi nyelven szólva) önkéntes eredményelhárítást tett az asszony azzal, hogy azonnal orvost hívott, és férje életét megmentették, életveszélyt okozó testi sértés miatt kellett mérlegre tenni a súlyosbító és enyhítő körülményeket. A határozat az ítélethirdetéskor azonnal jogerőssé vált, mert sem a vádlott és védője, sem az ügyészség nem fellebbezett ellene.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!