Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.11.25. 22:08

Készülünk a határnyitásra

<p>Magyarország december 21-én csatlakozik a Schengeni Egyezményhez, amely mélyreható változásokat jelent az államhatár őrzését, a határforgalom ellenőrzését, a határrend fenntartását illetően.</p>

Ettől az időponttól kezdve a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei határszakaszon bármely ország állampolgárai az államhatárt bármely helyen és időben átléphetik, az átlépő személyeknek azonban személyazonosító okmánnyal továbbra is rendelkezniük kell.
A közvélemény előtt megszokott klasszikus „látható” határellenőrzés tehát megszűnik, a belső határok szabadon átjárhatóvá válnak. Ez a szabadság megillet valamennyi, Schengen tagállam területén jogszerűen tartózkodó állampolgárt. A megyében elsősorban a határmenti települések lakosainak hoz könnyebbséget a határ túloldalán élő rokonokkal való kapcsolattartás szempontjából.
A jelenlegi közúti határátkelőhelyen a zökkenőmentes járműforgalmat akadályozó műtárgyak eltávolításra kerülnek, az állampolgároknak az államhatáron való áthaladásuk során „mindössze” azokat a közlekedési szabályokat kell betartaniuk, amelyeket egyébként is bárhol az ország közútjain.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!