Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.12.27. 12:40

Olvasói levél a lyukóbányai telkekről

<p>Lyukóbánya - "Egy olyan problémával fordulok Önökhöz, amiről tudnak ugyan a város vezetői, és Önök is írtak már róla többször, se sajnos senki nem segít a helyzet megoldásában."</p>

Van egy 900 m2-es telkünk a Lyukóbánya felé vezető műút mellett, az Annabánya-i buszmegálló előtt, körbekerítve, rajta egy kis házzal. Mi idős emberek vagyunk (71 és 68 éves), akik még mindig szeretnének kijárni a telekre, élvezni a kiskert adta gyümölcsöt, zöldséget. Szeretjük megművelni, rendben tartani a telkünket, élvezni a jó levegőt és a megérdemelt pihenést. De sajnos mindig félve megyünk ki, mert évente 4-5 alkalommal feltörik, kifosztják és megrongálják a házat, elvisznek belőle minden mozdíthatót (fűnyírót, rádiót, ásót, kapát), kivágják a drótkerítést, és amikor úgy gondolják, hogy mindent újra feltöltöttünk, akkor újra elvisznek mindent amit találnak. Még a szappant, a szemüveget és az edényeket is – az égvilágon mindent. Mivel a ház tetejével nem boldogultak, így bemenniük legutóbb nem sikerült, ezért most a kb. 70 méter hosszú kerítés vasoszlopait szedték ki, és elvitték a kertkaput is, ami le volt láncolva – de lefeszítették a sarokvasat. Összevagdosták a dróthálót, így most nyitva van a kert és szabadon, minden akadály nélkül jöhetnek a házhoz a betörők. Sajnos nem tudjuk megcsináltatni, mert a nyugdíjunkból nem telik rá.

Már 15 éve rebesgetik, hogy belterületté nyilvánítják, de ma sem tudjuk pontosan, hogy mi az illetékesek terve ezekkel a földekkel. A műút mellett van, gondolom, hogy ezen kertek bérlői illetve tulajdonosai kezdenének vele valamit, ha tudnák, hogy mire számíthatnak a jövőben. Sajnos emiatt a mi szomszédaink is csak évente egyszer-kétszer lekaszálják a területet, és egész évben ki se jönnek a telekre (nincs is ház rajta), így a rablók számára szabad a bejárás. Senki sem veszi észre, hogy ott garázdálkodnak, holott 3-4 telekkel arrébb már családi házak vannak. Év elején hallottuk, hogy több mezőőrt alkalmaztak. Sajnos, mi ezt sem élvezzük, mert nem a műúton járnak, így nyugodtan „dolgozhatnak” a betörők. Jó lenne, ha az illetékesek tennének valamit. Jó lenne, ha eldöntenék végre, hogy mit szeretnének tenni a területtel. Többen is szeretnének oda építeni, használnák a földeket, és akkor nem a dudva nőne rajta. Sokan megunták már a várakozást és elhagyták a kis házukat, amibe illetéktelenek költöztek be, vagy apránként elbontották, és elhordták a lebontott anyagot.

Sok telektulajdonos örömére és megnyugtatására jó volna ha felhívnák az illetékesek figyelmét erre a problémára – hátha történne végre valami az ügyünkben.

 

Kapcsolódó anyagok:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!