Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.12.29. 07:31

Rajtra kész a szilveszter

<p>Miskolc - A boltokban virslihegyek, malacok, több láda pezsgő, trombita, és szerpentin.&#160; <DIA alt="Bevásárlás 2007.12.29." height="630" width="850"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Bev_s_rl_s_2007_12_29_/index.shtml , SERIE ,850,630)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Bevásárlás 2007.12.29." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.boon.hu/recent/members.boon_szerkesztoseg/flv-szilveszteribevasarlas.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Mintegy 10 ezer virsli, csaknem ugyanennyi üveg pezsgő, és körülbelül félszáz szilveszteri malac fogy el az egyik nagyobb bevásárlóközpontban Miskolcon, így szilveszter környékén. A lencsével együtt ugyanis ezek a hagyományos óév búcsúztató étkek, és persze a kocsonya.
Az üzletek húsárupultjaiban virslihegyek sorakoznak már napok óta. Persze nem ugyanazok a virslik, hiszen az egymásra halmozott húsáru percek alatt elfogy, az eladók nem győzik pótolni. A pultok előtt akár egy órát is sorakoznak a vásárlók, és kilóstól veszik a virslit – főleg a juhbelest –, és a kocsonyába valót.
Ez utóbbit azonban nem volt könnyű beszerezni pénteken. Miskolc legtöbb húsboltjában elfogyott a csülök, láb, és minden más, ami e hideg étekbe kell. Kutas Judit is arra panaszkodott, hogy négy helyen is járt a városban, míg majdnem egy órás sorbanállás után sikerült vásárolnia húst a szilveszteri kocsonyába. Persze nem csak ez kerül majd az asztalra, lesz virsli is, amiből kétfélét is vásárolt, a jobb minőségűt megfőzi, míg a másik salátába kerül majd. Lencse is lapult a bevásárlókosarában, nem véletlen, hiszen a hagyomány szerint, ha szilveszterkor lencsét eszünk, akkor jövőre sok pénzünk lesz. Ebben bízik Judit is, így december 31-én lencsefőzelék is lesz náluk.

Elúszik?
Van, aki nem ad a hagyományokra, babonákra. A szilveszteri szokások között ugyanis szerepel, hogy halat ne együnk az év utlsó napján, mert elúszhat a szerencsénk. Zsoldos Zoltánné nem hisz ebben, ő vett halat, és mint mondta, szilveszterkor meg is eszik azt. Hagyomány ide vagy oda, azért a lencse a Zsoldos családnál sem maradhat el újévkor. A gyerekek miatt pedig kölyökpezsgőt is vásároltak, hogy éjfélkor mindenki koccinthasson.

A Sikolytól Shrekig
A boltokban pedig szombatra várják a vásárlók rohamát. Virsli tartalékaikat feltöltötték, számítva arra, hogy ebből az aruból 10-szer több fogy ilyenkor, mint egy hagyományos hétvégén. Pezsgőből 10 raklappal is eladnak, és kikerül a boltokba a szezonális áru is: az egybe kismalac, a kocsonyába való csülök – mondta az egyik bevásárlóközpont vezetője.

De nem csak az ételek, de a szilveszter elmaradhatatlan kelléke a trombita is szépen fogy a polcokról. A színes dudák mellett álarcokat is talál a vásárló. Míg tavaly a Sikoly című film halálfejes álarca volt a szilveszteri sláger az idénre sem szelídült a kínálat. A legnagyobb választékra most is a szörnyeket formázók között bukkantunk, de azért a 2007-es szilvezsteri maszk divatjában már Shrek is feltűnik.

Mi mennyibe kerül?
virsli: 500-1500/kg
pezsgő: 300-35 ezer forintig
lencse: 150 forint
malachús: 1700/kg
trombita: 100-1500 forintig
maszk: 200-2000 forintig

 

Kapcsolódó anyagok:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!