Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.04.16. 17:45

Helyi népszavazáson is van kampánycsend

<p>Kazincbarcika - Kazincbarcikán kórházügyben május 18-án járulnak az úrnákhoz. A névjegyzékben 25690-en szerepelnek.</p>

Akkor érvényes Kazincbarcikán a városi kórház működtetése ügyében május 18-ra kitűzött helyi népszavazás, ha legalább 12846-an elmennek szavazni a névjegyzékben szereplő 25690  szavazásra jogosult közül és akkor eredményes, ha legalább 6423-an a megfogalmazott kérdésre azonos választ adnak - jelentette ki a szerdai sajtótájékoztatón dr. Illés Pál, Kazincbarcika jegyzője.

A helyi népszavazás lebonyolításáról szólva az is elmondta az újságíróknak, hogy az önkormányzat képviselő-testülete hat ellenzéki képviselő kezdeményezésére március 7-i határozatával helyi népszavazást tűzött ki. A népszavazásra feltett kérdés: Egyetért-e Ön azzal, hogy a Kazincbarcikai Városi Kórház működtetési és vagyonkezelői jogát az önkormányzat átadja más cégnek vagy szolgáltatónak?

A helyi népszavazás május 18-án, vasárnap reggel 6 órától 19 óráig tart. A helyi népszavazáson csak az szavazhat, aki a névjegyzékben szerepel - hangsúlyozta dr. Illés Pál. A választópolgárok a névjegyzékbe történő felvételükről legkésőbb április 30-ig névre szóló értesítést kapnak. A küldeményt postai úton valamennyi barcikai lakásba eljuttatják. A város forgalmasabb pontjaira pedig ez irányú hirdetményeket is elhelyeznek. A névjegyzék április 30-tól május 7-ig tekinthető meg a barcikai polgármesteri hivatalban. A választópolgárok a névjegyzékből való kihagyás vagy névjegyzékbe való felvétel miatt április 30-tól május 7-én 16 óráig kifogást nyújthatnak be a Helyi Választási Iroda vezetőjéhez.

Az értesítő tartalmazza annak a szavazóhelyiségnek a címét, ahol a választópolgár a voksát leadhatja, Barcikán egyébként összesen 28 szavazókör van. Szavazni kizárólag személyesen lehet. Mozgásában gátolt, korlátozott választópolgár írásbeli kérésére mozgóúrnával szavazhat. A szavazás napja előtt a Helyi Választási Irodától, a szavazás napján pedig a szavazatszámláló bizottságtól lehet kérni mozgóúrnát. A településszintű lakcímmel rendelkezők, azaz a hajléktalanok is voksolhatnak a Fő tér 5. szám alatt, az Egressy Béni Könyvtár, Kulturális és Sport Központban.

A május 18-ra kitűzött helyi népszavazáson a Helyi Választási Iroda Választási Információs Szolgálatot (VISZ) működtet, melynek feladata a választópolgárok tájékoztatása - értesültünk dr. Illés Pál jegyzőtől. A VISZ vezetője dr. Jobbágy Anna aljegyző és 9 tag segíti a munkáját. Az ügyfélfogadás a polgármesteri hivatalban hétfő-szerda 8-16 óra között, csütörtökön reggel nyolctól 17.30-ig, pénteken pedig 8-14.30 között. A 48/514-700-as telefonszámon vagy a 48/514-752-es faxszámon is lehet érdeklődni. A választási kampány szabályai a helyi népszavazásra is érvényesek, azaz itt is van kampánycsend. Ez a szavazás napját megelőző nap 0 órájától másnap 19 óráig tart.

A helyi népszavazás tehát akkor érvényes, ha a választópolgárok több mint fele szavazott és eredményes, ha a szavazóknak több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott. Úgy tervezik, hogy május 18-án még aznap a késő éjszakai órákban az eredményt is megállapítják és kihirdetik. Van jogorvoslat a népszavazással szemben, a törvényben meghatározott esetekben 3 napon belül lehet fellebbezést benyújtani, amelyet a Helyi Választási Bizottság bírál el - mondotta végezetül dr. Illés Pál. A helyi népszavazás ügyében egyébként május 14-én 13 órakor újabb sajtótájékoztató lesz.

BGy

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!