Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.04.07. 15:28

Közel két évet pluszban kifizetnek Szerencsen

<p>Szerencs - Befejeződtek a tárgyalások a Mátra Cukor Zrt. igazgatósága és a szerencsi cukorgyár szakszervezeti bizottsága között. A megbeszéléseken megegyezés született a gyári alkalmazottakat érintő szociális tervről.</p>

Miután a Mátra Cukor Zrt. igazgatósága március 10-én bejelentette, hogy alapanyag hiányában bezárja a szerencsi gyárát, másnap már a szerkezetátalakítási program részleteiről kezdődtek egyeztetések. Ennek a dokumentumnak az elkészítése és március 31-ig a szakminiszterhez történő benyújtása az egyik feltétele annak, hogy a cég igényelhesse az Európai Bizottságtól a cukorkvótája után a tonnánkénti 237,5 eurós támogatást.

Példaértékű megállapodás

A Mátra Cukor Zrt. a munkavállalók képviselőivel megállapodott a dolgozók szociális juttatásairól, amelyben a kollektív szerződésben rögzített végkielégítésen felüli kárpótlást garantál. A dokumentumban foglaltak alapján a kollektív szerződésben rögzített felmondási- és végkielégítési tételeken túl 21 havi bruttó alapbérnek megfelelő kárpótlás illeti meg a dolgozókat, akik az eddig általuk használt eszközöket és szerszámokat is ingyenesen megkapják. A Mátra Cukor Zrt. a vállalkozóvá válás elősegítése érdekében átvállalja az ügyvédi, közjegyzői közzétételi díjakat. A cég 25 millió forintos keretösszeget biztosít átképzések elősegítésére, aminek a felhasználásáról bizottság rendelkezik. A szerkezetátalakítási programot a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter tudomásul vette.

Kapcsolódó cikkek:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!