Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.04.11. 16:13

Miskolc, a reneszánsz város

<p>Miskolc - A Reneszánsz Év vidéki programsorozatát Hiller István oktatási és kulturális miniszter nyitotta meg pénteken Miskolcon a Diósgyőri várban.&#160;<dia width="900" height="700" alt="Miskolc, a reneszánsz város 2008.04.11."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Miskolc__a_renesz_nsz_v_ros_2008_04_11_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Miskolc, a reneszánsz város 2008.04.11." /></a></dia>&#160;<a href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-HillerIstvan-Miskolcon_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></a></p>

A Reneszánsz Év vidéki programsorozatát Hiller István oktatási és kulturális miniszter nyitotta meg pénteken Miskolcon a Diósgyőri várban. Mint mondta, a 2008 januárjától 2009 januárjáig tartó országos kulturális eseménysorozatot Mátyás király megkoronázásának 550. évfordulója alkalmából rendezik, és a költségvetésből mintegy 4 milliárd forinttal támogatják. A rendezvénysorozathoz kapcsolódó pályázatok iránt nagy az érdeklődés, eddig 2,2 milliárd forint talált gazdára.

Reneszánsz város

A miniszter Miskolcról szólva kiemelte: a város gondolkodása, erőfeszítése, kultúrateremtő programjai igazi reneszánsznak, azaz újjászületésnek nevezhetők. Ezért nagyon helyes, hogy a Reneszánsz Év vidéki megnyitója épp itt történik. Ezután felhívta figyelmet a Városok reneszánsza elnevezésű pályázatra, melyre, mint fogalmazott érdemes igényes és színvonalas pályázatokat benyújtani. A Reneszánsz Év a diákoknak is szól, a Kul-túra pályázatain támogatás nyerhető osztálykirándulásra, amely által a legfiatalabbak is megismerhetik egy-egy reneszánsz város értékeit.

Hiller István a várbéli program után a Lézerpont Látványtár megnyitóján vett részt, majd a volt egyetemi fűtőműbe látogatott, ahol megtekintette a ma még romos építményt. Itt tájékozódott azokról a tervekről, melyek az ipari emléket élő, kulturális intézménnyé tehetné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!