Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.04.20. 12:07

Riport a miskolc-garadnai favágóversenyről

<p>,,Nem tolni, húzni! Húzzad Rigó, húzzad!" - Kíváncsi volnék, a biztatások hallatán hányan találnák ki, hogy milyen versenyen jártunk szombaton. Talán segít, ha elárulom, a helyszín: Miskolc-Garada. <DIA alt="Miskolc-garadnai favágó verseny 2008.04.19." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Miskolc_garadnai_fav_g__verseny_2008_04_19_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Miskolc-garadnai favágó verseny 2008.04.19." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/favagoverseny-miskolc-garadnan.wmv/viewer.html"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

Harmadszor rendezték meg szombaton a favágók és erdőn dolgozók hagyományőrző versenyét a Mókus odúnál. Szervezője, Horváth László kissé zavarban van, hiszen odakinn zuhog az eső. Felesége azon izgul, hogyan számítsa ki így, hány személyre készítse az egyébként már hatalmas üstben rotyogó babgulyást, hányan jönnek el a környező erdészetek közötti megmérettetésre. Mindenesetre megtudjuk, hogy a magyar fakitermelő válogatott keret a helyszínen van (ennek tagja a házigazda is), s ők mindenképp megtartják bemutatójukat.

Válogatott versenyzők

A válogatott edzője, Kontra László erdész technikus is itt van, s nem kell kétszer kérni, hogy elmagyarázza, miként szoktak gyakorolni a soproni tanpályán, milyen hivatalos versenyszámok vannak. A versenyen pontoznak, s alapvetően minden időre megy, a legtöbb pont a fadöntésért jár. A gallyazás során pedig 30 ágat kell 30 másodperc alatt láncfűrésszel eltávolítani, de a világbajnoki csúcs 14,6 másodperc, sorolja az edző. A milliméterek is számítanak.

Kéztől kézig

Szívom magamba az ismereteket, ám hirtelen alábbhagy az eső, s megkezdődik a verseny, amely nem egészen a hivatalos szerint zajlik. De hát itt nem is profi versenyzők mérik össze tudásukat, erejüket, ügyességüket, hanem döntően olyanok, akik a fakitermelésben dolgoznak, részben pedig olyanok, akik ,,csak" megszerezték a szükséges tudást.
Éppen kétkezi fűrészelés zajlik. Kontra László itt is segítségemre van.
- Nem egészen jól állnak hozzá, mert a fűrészt kéztől kézig kellene húzni. És mindig csak húzni: ha tolják, akkor megfeszül, elakad.

A következő helyszínen már a fejszéket készíti elő a házigazda. Itt (bocsánat a szakszerűtlenségért) ék alakú bevágást kell készíteni a rögíztett farönkökön...
S bár újra elered az eső, már nem számít. A gyerekek vagy bámészkodnak, vagy maguk is ügyeskednek a játszóházban. A felnőttek vagy küzdenek, vagy drukkolnak, s közben egy kis itókával melegítenek. Mindeközben egyre többen érkeznek, a háziasszony megy is az egyre illatozóbb üsthöz, hogy újabb belevalókkal dúsítsa a gulyást, véletlenül se maradjon senki éhen.
Amikor estefelé bediktálják az eredményt, a telefonon keresztül zene és vidámság szűrődik be. Férfimunka végén jó mulatság volt.

Másfajta drukk

- A környéken a családok zöme hosszú idők óta az erőből élt: favágásból, -feldolgozásból, mészégetésből. Apáról fiúra szállt a tudás, s mi ennek szeretnénk emléket állítani, megőrizni a hagyományt. Ennek a - mondhatom - hivatásnak sok áldozata is volt. A munka közben balesetben elhunytaknak emlékoszlopot is állítottak az utódok - mondja Horváth László. Csak ekkor merjük megkérdezni: netán az ő homlokán látszó sebesülés is favágás, esetleg favágó verseny közben szerezte? A felesége válaszol rá: ,,Úgy bizony: munkahelyi baleset volt. Sokáig izgultunk az életéért..."

Eredmények

A favágást hivatásszerűen űző 28 induló közül első lett: Gyöngyösi Zoltán (Répási Erdészet). Nyereménye egy 4 fős balatoni nyaralás. A 12 ,,igazi" amatőr közül Egerszegi György bizonyult a legjobbnak, a ajándékkosarat vitt haza. A csapatversenyt ,,rájátszásban" a Répási Erdészet nyerte. Így hozzájuk került a vándorkupa.

 

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!